UDMR: Scurtarea timpului petrecut de elevi rezolvând teme de casă, un prim pas în direcția cea bună
„Salutăm declarația ministrului Educației de joi seară, conform căreia va reglementa prin ordin ministerial câte ore pot şi trebuie să lucreze o elevă sau un elev în afara şcolii, pentru teme. Suntem de acord cu Mircea Dumitru: vacanțele de vară trebuie să rămână vacanțe, sarcinile și problemele aruncate pe umerii copiilor sub pretextul lecturilor de vară nu pot afecta o copilărie. Deși UDMR, în programul său electoral, pe lângă reducerea materiei de studiu într-un mod eficient propune eliminarea, în totalitate, a obligativității temelor de casă, credem că inițiativa ministrului este un prim pas în această direcție: la clasa zero nu se dau teme pentru acasă, iar la clasele I-IV, durata de efectuare a temelor nu trebuie să depăşească o oră, în timp ce, pentru gimnaziu, timpul alocat temelor va fi de maximum două ore”, a declarat Kovács Péter, președintele executiv al UDMR, vineri, 25 noiembrie.
UDMR a formulat aceste propuneri pentru că elevii sunt suprasolicitați, actualul sistem nenorocește copii. Materia de studiu este foarte complexă, dar cea mai mare problemă a ei este că nu are la bază nevoile copilului.
„Trebuie să luăm povara de pe umerii copiilor, trebuie să profităm de fiecare oportunitate pentru a forma materia de studiu în așa fel încât învățatul să fie o experiență pentru ei, nu un chin. Și ministrul a realizat, probabil, că memorarea, <<tocitul>>, nu este cea mai bună modalitate de a învăța, iar acestea sunt motivele pentru care credem că inițiativa ministerială este un prim pas în direcția cea bună ”, a arătat președintele executiv al UDMR.
El a subliniat că UDMR are și alte propuneri în domeniul educației, care servesc același scop: copiii și dascălii să meargă la școală cu plăcere, cu mult elan și simțindu-se respectați.
„Propunem indexarea cu 25 procente a salariilor pedagogilor, pentru că știm că au nevoie de asta, iar statul trebuie să respecte și să îi aprecieze corespunzător pe cei care formează viitorul copiilor noștri. Credeți-mă, știm că este în interesul tuturor ca elevii maghiari să învețe româna ireproșabil, de aceea cerem să se aplice legea pe care am adoptat-o, care prevede ca elevii din clasele maghiare să învețe limba română după o programă specială, cu un manual special”, a evidențiat Kovács Péter.
UDMR mai propune dezvoltarea școlilor profesionale, continuarea renovării și dotării unităților școlare, un lucru la care Uniunea a muncit încontinuu în ultimii 27 de ani.