UDMR a avut o campanie bazată pe proiecte concrete, fezabile, a provocat un dialog constructiv – este concluzia șefului de campanie, președintele executiv al Uniunii, Kovács Péter
Kovács Péter, șeful de campanie și președintele executiv al UDMR, a evaluat, astăzi, campania electorală a Uniunii la o conferință de presă susținută împreună cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, la Cluj-Napoca și a amintit câteva detalii tehnice legate de desfășurarea votului de duminică.
„UDMR s-a concentrat pe derularea unei campanii proactive, intenția noastră fiind aceea de a provoca o dezbatere, un dialog constructiv. Am și reușit acest lucru”, a apreciat șeful de campanie al UDMR, președintele executiv al Uniunii, Kovács Péter, la conferința de presă. El a vorbit și despre dezbaterea inițiată de UDMR privind reducerea materiei de studiu pentru elevi. „Am provocat o dezbatere atunci când am spus că vrem să reducem volumul materiei de studiu și să eliminăm obligativitatea temelor de casă. Vorbim despre aceste subiecte încă din septembrie. După câteva săptămâni, Ministerul Eeducației a decis scurtarea timpului petrecut de elevi rezolvând teme de casă, un prim pas în direcția cea bună”, a declarat Kovács.
În opinia acestuia, Legea electorală din România a făcut tot posibilul pentru a face campania invizibilă în țară. În aceste condiții, a fost extrem de important să ne concentrăm pe comunicarea, întâlnirea directă cu oamenii și să le transmitem, astfel, mesajul mizei alegerilor. Potrivit afirmațiilor șefului de campanie al UDMR, în ultimele săptămâni au avut loc peste o mie de întâlniri cu electoratul, iar reprezentanții Uniunii s-au întâlnit cu peste 90.000 de oameni în mod direct, în timp ce activiștii, voluntarii au ajuns personal sau telefonic la circa 280.000 de persoane. Biroul de campanie central a distribuit 40.000 de afișe, 220.000 de ziare și 400.000 de pliante.
În calitatea sa de candidat în diasporă, șeful de campanie a vorbit şi despre mesajul adresat alegătorilor maghiari din afara României și studenților și a amintit faptul că CFR asigură bilete de tren dus-întors gratuite pentru elevii și studenții cu cetățenia română și vârsta de peste 18 ani care își desfășoară studiile în altă localitate decât cea de reședință și care se vor întoarce acasă duminică pentru a vota. Biletele de tren de clasa a 2-a, pentru perioada 8-12 decembrie, se pot procura cu un carnet de elev sau student valabil la casieriile din agențiile CFR și din gări. Referitor la alegătorii din diasporă, președintele executiv al UDMR a precizat că cetățenii români, care trăiesc și au reședința în străinătate, pot vota duminică, fără a se fi înregistrat în prealabil, la sediul misiunilor diplomatice și ambasadelor, iar cei care s-au înscris în Registrul electoral pot vota prin corespondență. În 11 decembrie nu pot vota turiștii aflați temporar în străinătate sau care nu au reședință temporară sau domiciliu în străinătate.
„Mai avem trei zile, munca nu a luat sfârșit: candidații noștri, organizațiile teritoriale, administrațiile locale conduse de noi, voluntarii mai au sarcini de îndeplinit, trebuie să convingă cât mai mulți oameni să iasă la vot duminică și să aleagă un viitor pentru noi toți aici, în Transilvania”, a conchis șeful de campanie al UDMR.