Cseke Attila: Guvernul insistă în încurajarea traseismului politic

Cseke Attila: Guvernul insistă în încurajarea traseismului politic

UDMR a depus în Senat o propunere de modificare pentru legea de aprobare a Ordonanței de Urgență a Guvernului 21/2024, care permite traseismul politic al primarilor fără ca aceștia să își piardă mandatul. Proiectul de act normativ nu a fost însă inclus pe ordinea de zi a plenului, Senatul adoptând astfel tacit și nemodificat acest proiect – atrage atenția Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR.  

După cum este cunoscut, UDMR a tras un semnal de alarmă asupra deciziei coaliției privind încurajarea traseismului politic, care ar crea instabilitate politică, și ar subordona administrația publică locală intereselor politice. 

Coaliția a decis organizarea alegerilor locale în iunie, împreună cu cele europarlamentare, dar mandatul primarilor, al membrilor consiliilor locale și județene, dar și al președinților consiliilor județene în funcție durează până în toamna acestui an când ar urma să preia mandatul noii aleși locali, sau cei realeși în funcție. Până în 30 aprilie OUG permite traseismul politic fără pierderea mandatului primarilor. 

 „Traseismul politic este incorect față de alegător. Dacă un primar a fost ales în funcție ca membru al unui partid, iar el se înscrie ulterior în alt partid, corect ar fi să își piardă mandatul. UDMR nu susține traseismul politic, și am depus, în Senat, o propunere de modificare a acestei Ordonanțe. Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nu a fost însă inclus pe ordinea de zi a plenului Senatului, astfel fiind adoptat tacit, nemodificat. UDMR va susține și în Camera Deputaților, camera decizională în cazul acestui proiect de act normativ, necesitatea renunțării la traseismul politic. Important este cetățeanul, și buna funcționare a administrației publice locale și județene, nu jocurile politice” – a conchis Cseke Attila.

pe aceeași temă

Hírlevél