Korodi Attila

Korodi Attila

Judeţul Harghita
Comisia pentru afaceri europene - membru
Birou parlamentar: 530103 Miercurea Ciuc, Str. Mihai Eminescu 2/A, tel/fax.: 0266-315 710
Şef birou: Szász Hargita – 0744 789 282



M-am născut în data de 23 iunie în Miercurea-Ciuc. Am crescut în Băile Tuşnad, unde mi-am început studiile la Şcoala Generală Jókai Mór după care m-am inscris la Liceul Márton Áron din Miercurea-Ciuc. Aici am intrat pentru prima dată în contact cu sfera publică. Am înfiinţat consiliul studenţesc şi ulterior, împreună cu colegii mei, am redactat primul ziar al şcolii, Váltóáram şi am demarat proiectul „Zilele Clarvăzătoare”. Cu această ocazie studenţii au avut şansa să pună întrebări legate de şcoală şi să primească răspunsuri reale. Activitatea mea din consiliul studenţilor m-a conectat la Consiliul Naţional al Elevilor. Practic, proiectele în care m-am implicat în liceu au pus baza activităţii mele ulterioare în sfera publică.

În 1995 m-am înscris la cursurile Universităţii Politehnice din Bucureşti, unde am studiat ingineria economică în limba germană. Totodată, mi-am continuat activitatea în sfera publică. Am simţit că avem nevoie de o organizaţie al cărei scop este să îndemne studenţii să rămână acasă după terminarea facultăţii şi să nu plece în străinătate. Cu acest scop am înfiinţat Federaţia Tineri Maghiari, Aici, Acasă.

După terminarea facultăţii am început să lucrez ca manager la INTEGRAtel S.A., apoi am devenit consilier în cadrul Grupului Parlamentar din Camera Deputaţilor al UDMR-ului. Ulterior am ocupat funcţia de product manager Skoda la Porsche România iar mai târziu am devenit reprezentantul Companiei Naţionale de Privatizare şi Administrare  a Participaţiunilor Statului Ungar din România. Tot în această perioadă am înfiinţat Conferinţa Tineretului Maghiar din România, unde am activat pentru început ca expert, ulterior am devenit copreşedinte.  

În 2004, cu sprijinul Federaţiei Organizaţiilor de Tineret din Regiunea Ciuc, am candidat la pre-alegeri pentru funcţia de consilier judeţean în judeţul Harghita. În urma alegerilor am primit un mandat de consilier judeţean din partea UDMR. Acolo mi-am exercitat funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice, Ordine Publică şi de Apărare a Drepturilor Omului. În toamna aceluiaşi an, tot cu sprijinul Federaţiei Organizaţiilor de Tineret din Regiunea Ciuc, am candidat la pre-alegeri ca deputat. Am ieşit pe locul doi. În ianuarie 2005, UDMR mi-a propus să devin secretar de stat responsabil cu integrarea europeană la Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor. Am îndeplinit această funcţie până în aprilie 2007. A însemnat o mare provocare întrucât echipa noastră a fost responsabilă cu pregătirea aderării României la Uniunea Europeană pe capitolul de mediu. În aprilie 2007, tot la propunerea UDMR, am devenit ministru al mediului şi dezvoltării durabile. În acel moment am fost cel mai tânăr ministru dintr-un guvern al tuturor timpurilor. Chiar dacă în activitatea mea ca ministru a trebuit să gestionez mai multe teme dificile – Roşia Montană fiind doar unul dintre acestea – am încercat să-mi fac treaba într-un mod cât mai profesional şi onest cu putinţă.

Din decembrie 2008 sunt deputat în circumscripţia electorală numărul 1 din judeţul Harghita. După cum a formulat un primar zilele astea: sunt un fel de primar al circumscripţiei delegat la Bucureşti. În activitatea mea ca parlamentar încerc să menţin o relaţie cât mai strânsă cu membrii circumscripţiei, ţin săptămânal audienţe atât în biroul meu parlamentar cât şi în fiecare localitate din circumscripţie.

Din ianuarie 2009, tot la propunerea UDMR, am devenit preşedinte al Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaţilor. Politica externă este un domeniu foarte complex şi interesant.

Despre timpul liber, pot să spun că încerc să-mi petrec cât de mult posibil cu soţia si fetiţa mea. Îmi place să ascult muzică (Rolling Stones, Snow Patrol, Kispál, Anima Sound System, Bartók Béla, Bizet), să citesc, să alerg, să schiez iar dacă sunt la Bucureşti, merg cu plăcere la teatru.

pe aceeași temă

Hírlevél