Prima pagină > Ştiri
UDMR se adresează ANFP în cazul numirii lui Ioan Țene
UDMR se adresează ANFP în cazul numirii lui Ioan Țene
21.07.2017 | Cluj Napoca

Urmând seria procedurilor oficiale, primul demers pe care îl vom întreprinde va fi formularea unei plângeri la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și la Primăria municipiului Cluj Napoca referitor la numirea lui Ioan Țene ”, a declarat Csoma Botond, președintele organizației județene a UDMR Cluj. După cum se știe, în ultima perioadă, UDMR a contestat și la CNCD numirea extremistului Ioan Țene în postul de conducere al Departamentului pentru învățământ, cultură, culte, sport și protecție socială din cadrul Primăriei municipiului.


Urșii și legendele urbane – La Băile Tușnad s-au dezbătut problemele cauzate de carnivorele mari care pătrund pe teritoriile locuite.
Urșii și legendele urbane – La Băile Tușnad s-au dezbătut problemele cauzate de carnivorele mari care pătrund pe teritoriile locuite.
19.07.2017 |

”Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România și-a asumat protejarea anumitor specii de carnivore mari, printre care și specia ursului, în cazul căreia s-a angajat la menținerea unei populații de 5.000 de exemplare. Nu și-a asumat că va contribui la creșterea numărului acestora, ci că va menține o populație sănătoasă, corespunzătoare din punct de vedere genetic, iar directiva europeană pentru protecția mediului nu interzice statelor membre intervenția în cazul anumitor specii, în vederea stabilizării acesteia. Cei care afirmă contrariul, sunt iresponsabili”, a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, la dezbaterea din 19 iulie, intitulată ”Cu ursul nu e de joacă! Ceea ce nu se vede de la București – problema urșilor din Ținutul Secuiesc – conflictul om-urs (biodiversitate, daune provocate de animalele sălbatice)”, dezbatere pe care a și moderat-o. La eveniment au fost prezenți și Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, Tánczos Barna, senator UDMR, Sárkány Árpád, vicepreședinte Consiliului Internațional al Vânătorii și Conservării Vânatului (CIC), respectiv Szép Róbert, comisar general adjunct la Garda Națională de Mediu.


Korodi Attila: Comunitatea noastră apreciază interesul Washington-ului pentru situația minorităților din România
Korodi Attila: Comunitatea noastră apreciază interesul Washington-ului pentru situația minorităților din România
19.07.2017 | Minority SafePack

În ceea ce privește minoritatea maghiară din Transilvania, situația României, a Ungariei și cea din Europa Centrală și de Est trebuie analizată din mai multe perspective. Trebuie avută în vedere atitudinea majorității române față de comunitatea maghiară din România, atitudinea Uniunii Europene față de minorități, cât și atitudinea administrației de la Washington. Majoritatea din România consideră că problema minorităților naționale este rezolvată în mod exemplar, iar această poziție s-a reflectat și în timpul vizitei de ieri a șefului statului în Ținutul Secuiesc. În lupta noastră continuă pentru păstrarea identității comunității maghiare avem nevoie de o serie de instrumente, soluții într-un context european și american, la problemele cu care se confruntă comunitatea noastră”, a declarat azi liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, la Băile Tușnad, unde deputatul din județul Harghita a fost invitat să participe la o discuție a cărei moderator a fost președintele Comisiei pentru politici externe a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt. La discuție au mai participat Radu Carp, coordonator al Comisiei de politici externe a Partidului Național Liberal, președintele Centrului pentru Studii Europene, Christopher P. Ball, și Tomas Strazay, cercetător slovac.


Parteneriat strategic între statul român și comunitatea maghiară şi o atitudine fermă împotriva instigărilor la ură și acțiunilor antimaghiare – sunt principalele solicitări  pe care liderii maghiari din Ținutul Secuiesc le-au adresat preşedintelui României,  Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale oficiale în regiune
Parteneriat strategic între statul român și comunitatea maghiară şi o atitudine fermă împotriva instigărilor la ură și acțiunilor antimaghiare – sunt principalele solicitări pe care liderii maghiari din Ținutul Secuiesc le-au adresat preşedintelui României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale oficiale în regiune
19.07.2017 | Actualitate politică

Liderii administrațiilor locale și județene l-au informat pe președinte cu privire la situația reală a comunităților din Ținutul Secuiesc și au cerut o atitudine fermă împotriva instigărilor la ură față de maghiari, dar și elaborarea unui parteneriat strategic între statul român și comunitatea maghiară din România.


Cooperarea cu profesioniștii din domeniu este importantă
Cooperarea cu profesioniștii din domeniu este importantă
14.07.2017 | Sibiu

La inițiativa deputatului UDMR, Csép Andrea și în organizarea deputatului, Benedek Zakariás, a avut loc la Sibiu o dezbatere pe tema din legislației din domeniul muncii, la care au participat profesioniști din județele Harghita, Covasna, Mureș, Sibiu și Alba. Deputații au subliniat că aceste întâlniri cu profesioniștii din domeniu sunt importante.


Cseke Attila: Până în 2020 România trebuie să se conecteze la rețeaua de autostrăzi vest-europene
Cseke Attila: Până în 2020 România trebuie să se conecteze la rețeaua de autostrăzi vest-europene
12.07.2017 | economie

„Marți a fost inaugurat șantierul tronsonului de autostradă care leagă localitățile Berettyóújfalu și Nagykereki din Ungaria, ajungând astfel la granița cu România. Este nevoie doar de voință politică pentru a apropia România, Transilvania, de Europa de Vest. Vrem să circulăm pe autostrăzi reale, de asfalt, nu din hârtie. UDMR cere insistent Guvernului României să considere o prioritate construcția Autostrăzilor Transilvania Nord și Transilvania Sud, deoarece acestea vor avea ca rezultat relansarea economică și bunăstare”, a declarat senatorul UDMR, Cseke Attila, marți, 11 iulie, după ce a participat în Ungaria la evenimentul care marchează începerea lucrărilor de construcție a tronsonului de autostradă de 29,5 km, între localitățile Berettyóújfalu-Nagykereki, până la granița cu România.


Korodi Attila: Vrem o soluție urgentă din partea Ministerului Mediului pentru problema acută a suprapopulării urșilor
Korodi Attila: Vrem o soluție urgentă din partea Ministerului Mediului pentru problema acută a suprapopulării urșilor
04.07.2017 | Camera Deputaţilor

„Odată cu interzicerea vânătorii urșilor, populația acestora a crescut, iar acest lucru a condus la tensiuni în cadrul comunităților din județele afectate. Statul român nu oferă nici o alternativă pentru managementul efectivului de animale, iar consecințele sunt cât se poate de grave. Avem nevoie de măsuri urgente din partea autorităților în județele Harghita, Covasna, Mureș și Brașov, unde urșii sunt o amenințare pentru viața oamenilor. Ministerul Mediului poate stabili în fiecare an un număr de colectare a urșilor și, prin derogare de la legislația privind protejarea si conservarea mediului și a faunei sălbatice, poate lua măsuri pentru soluționarea problemei suprapopulării animalelor. Acest număr nu a fost stabilit de doi ani. Pe lângă faptul că urșii au atacat oameni, au făcut ravagii și în gospodării, omorând animale și distrugând plantații și bunuri. Nimeni nu își asumă răspunderea pentru daunele provocate iar, astfel, nici cei afectați nu sunt despăgubiți la timp. Este inacceptabil că statul nu tratează această problemă cu prioritate. UDMR a atras atenția autorităților asupra acestei probleme în nenumărate rânduri, dar nu a fost găsită nici o soluție. Săptămâna trecută, grupul UDMR din Parlament a elaborat o propunere de modificare legislativă menită să stabilească măsuri pe termen lung în această privință și care ar asigura să nu se mai ivească o astfel de situație. Pentru problema actuală, însă, avem nevoie de o soluția urgentă”, a declarat liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila. Legiuitorul din județul Harghita a arătat că urșii stârnesc nemulțumiri profunde și frică în cadrul localnicilor din zonele afectate. Oamenii, dar și reprezentanții administrațiilor locale și județene din zonă, se pregătesc de proteste în fața clădirii Ministerului Mediului pentru a atrage atenția asupra situației și pentru urgentarea unei soluții.


Cetățenii europeni își doresc o schimbare reală a UE
Cetățenii europeni își doresc o schimbare reală a UE
30.06.2017 | Parlamentul European

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a declarat, joi, la Deva,  într-o conferință de presă, că întreaga activitate a Parlamentului European (PE) din actuala sesiune parlamentară a stat sub semnul Brexit-ului.