Pentru comunitatea noastră și pentru UDMR aderarea la spațiul Schengen este o prioritate, reprezentând și un obiectiv important din punct de vedere al dezvoltării economice, a declarat deputatul european Iuliu Winkler la Strasbourg. Europarlamentarul a arătat că integrarea țării noastre în spațiul de liberă circulație a fost amânată, timp de 8 ani, din motive nejustificate, exprimându-și speranța că, în următoarele 6 luni, România va reuși aderarea la Schengen, care ar însemna un succes politic relevant.
La Parlamentul European de la Strasbourg UDMR a prezentat site-ul www.transylvania.com, care oferă conținut pe limbă engleză despre Transilvania pentru vizitatori străini. Portalul sponsorizat de Fondul Bethlen Gabor și Fundația Eurotrans se ocupă și de problemele maghiarilor din România, dincolo de atracțiile transilvănene - utilizarea limbii materne, educația, restituirea proprietăților - care fac parte din viața cotidiană a comunității maghiare din Transilvania.
Întârzierea aderării României și a Bulgariei la spațiul Schengen are un impact negativ asupra UE, constată raportul adoptat miercuri de Parlamentul European. Eurodeputații au reamintit instituțiile UE prin amendamentele lor că cele două țări au îndeplinit toate condițiile necesare în 2011 pentru intrarea în spațiul Schengen.
Tirolul de Sud este o regiune exemplară pentru noi - a început vineri întâlnirea Sándor Tamás, președintele Consiliului Județean Covasna. Invitatul principal al acestui eveniment a fost eurodeputatul Herbert Dorfmann, care a sosit în Transilvania la invitația colegii lui în Parlamentul European, Csaba Sógor și Gyula Winkler. Prima oprire a vizitei de două zile a fost în Sfântu Gheorghe.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, candidează pentru un nou mandat de patru ani la conducerea Uniunii. Congresul Uniunii se va desfășura în perioada 22-23 februarie 2019, la BT Arena din Cluj Napoca, eveniment la care sunt așteptați peste 1000 de participanți - delegați și invitați din țară și din străinătate.
Ne apropiem de sfârșitul sesiunii parlamentare de toamnă și este firesc să apară și o moțiune de cenzură. Principiul ”sesiunea și moțiunea” funcționează și în anul 2018, cu mici nuanțe comparativ cu anii precedenți. Această moțiune s-a născut puțin mai greu. Anunțată în prima zi din septembrie și depusă după nenumărate amânări și ocazii ratate, totuși s-a întâmplat în aceste ultime zile. O ocazie bună să vorbim despre guvern, despre activitatea executivului. De altfel, aceasta este și scopul moțiunii: analiza, critica guvernului și încercarea de a înlătura executivul, pe de o parte, apărarea și explicarea activității executivului, pe de altă parte.
UDMR a votat, astăzi, Legea Pensiilor, care elimină inechitățile și discriminările cu care se confruntă sistemul de pensii și care, la propunerea Uniunii, extinde categoria pensionarilor de drept și pentru persoanele cu handicap grav - prevedere ce nu a fost inclusă în versiunea propusă de Guvern. După îndelungi discuții și dezbateri, UDMR a modificat în mai multe aspecte versiunea prezentată de Guvern. Deputatul Csép Éva Andrea, politicianul de specialitate al Uniunii în domeniul muncii și protecției sociale, a subliniat că UDMR a fost singura formațiune politică care s-a opus deschis înăspririi criteriilor de acordare a pensiilor de invaliditate și reglementărilor care vizează persoanele cu handicap grav. Intenția Guvernului a fost de a reglementa criteriile de acordare a pensiei de invaliditate într-un proiect de lege separat.
“Pornind de la respectarea drepturilor fundamentale ale omului, continuând cu crearea cadrului legislativ de asigurare și respectare a drepturilor minorităților naționale, de la păstrarea și reabilitarea patrimoniului construit, până la aprecierea diversității patrimoniului cultural, dorim acordarea unei atenții sporite comunităților noastre. Dorim ca deciziile luate pe scena europeană să deservească cetățeanul european, familia, tradițiile”, a subliniat deputatul UDMR, președintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaților, Bíró Rozália, în discursul susținut, miercuri, 12 decembrie, în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului României, cu ocazia prezentării, de premier, a priorităților președinției române la Consiliul Uniunii Europene.