Kelemen Hunor

“Vrem să facem din banii publici profit privat?” - Războiul din Sănătate între “baronii” UDMR şi “băieţii deştepţi” ai preşedintelui Băsescu

22.12.2011 | Actualitate politică

“Vrem să facem din banii publici profit privat?” -  Războiul din Sănătate între “baronii” UDMR şi “băieţii deştepţi” ai preşedintelui Băsescu

foto: mediafax.ro

Preşedintele UDMR a declarat pentru gândul că proiectul noii legi a Sănătăţii, conceput de Administraţia Prezidenţială, trebuie să fie în interesul cetăţeanului şi nu al "băieţilor deştepţi din zona asigurărilor de sănătate privată". Traian Băsescu a declarat miercuri la postul public de radio că UDMR şi un ministru blochează reforma sănătăţii de teama baronilor din sistemul de sănătate.

Proiectul noii legi a sănătăţii prevede, printre altele: desfiinţarea caselor de asigurări judeţene şi apariţia caselor de asigurări private, transformarea spitalelor în fundaţii, sistemul medical de urgenţă poate fi şi privat şi stabilirea unui pachet de bază de servicii medicale pentru cetăţeni. La presiunea FMI, după luni întregi de discuţii şi de negocieri, Guvernul va impune noua taxă de tip clawback în sistemul medical, care va fi plătită trimestrial, dar şi o taxă pe valoarea consumului de medicamente.

"UDMR nu blochează reforma Sănătăţii şi în general nu blochează reforma de 22 de ani. Eu cred că am demonstrat de nenumărate ori şi am contribuit la reforma societăţii româneşti şi la reforma statului. Legat de sănătate, este un sistem distorsionat care trebuie cumva corectat, dar trebuie făcut în aşa fel încât să fie în interesul fiecărui cetăţean şi nu în interesul băieţilor deştepţi din zona asigurărilor de sănătate privată. Acum cinci săptămâni de la Administraţia Prezidenţială ministerul a primit un proiect de lege, au început analiza proiectului şi au format un grup de lucru cu specialişti din minister, cu colegii de la Administraţia Prezidenţială. Între timp am primit poziţia Organizaţiei Mondiale, FMI şi Băncii Mondiale. Sunt câteva întrebări, câteva sugestii şi câteva nelămuriri, sunt câteva probleme care trebuie clarificate înainte de a merge mai departe, fiindcă interesul nostru este că dacă tot ne-am asumat răspunderea pentru Ministerul Sănătăţii să fie o reformă foarte bine gândită şi să fie un sistem funcţional şi eficient", ne-a declarat Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.

În replică la intervenţia preşedintelui Băsescu, Kelemen Hunor atrage atenţia, prin şapte întrebări, asupra problemelor din proiectul legii sănătăţii. Întrebarea cheie pusă de preşedintele UDMR este: "facem din bani publici profit privat?"

Întrebarea numărul unu . "Prima întrebare mare la care trebuie să dăm un răspuns politic şi după aceea câteva răspunsuri tehnice este: cum facem din bani publici profit privat? Propunerea este în aşa fel încât Casa Naţională de Asigurări de Sănătăte să fie doar un intermediar şi în teritoriu să fie opt case private. Orice instituţie privată urmăreşte profitul. Astfel de sisteme funcţionează în SUA şi Elveţia, dar acolo costurile sunt mult mai mari şi de la bugetul de stat se asigură diferenţa 15-16% din PIB. Dacă suntem pregătiţi să mergem pe această cale şi să asigurăm din bani publici profitul instituţiilor private este ok".

Întrebarea numărul doi. Ce mecanisme vor fi din partea statului pentru a ţine în frâu lăcomia firmelor private, fiindcă ei prima dată vor lua banii pentru administrarea sistemului şi după aceea pentru profit şi apoi ce va rămâne va merge pentru funcţionarea sistemului de sănătate.

Întrebarea numărul trei . Cum vom asigura ca toate spitalele, toate instituţiile, după ce am făcut o reformă în sănătate şi am făcut noi, în fruntea ministerului era Cseke, spitalele care au rămas să aibă asigurată finanţarea în continuare să aibă contract în continuare cu instituţiile private de asigurări de sănătate, pentru că în acest moment legea nu prevede o astfel de obligativitate, ca să nu rămână spitalul din Caracal fără contract şi dacă merge cetăţeanul acolo va plăti dacă nu există o finanţare de la casa privată de asigurări de sănătate.

Întrebarea numărul cinci. Cum vom asigura să nu se creeze lanţuri orizontale şi un monopol pe un anumit teritoriu, pe o anumită zonă a ţării?

Întrebarea numărul şase. Cum vom asigura ca spitalele dacă sunt private, managementul este asigurat de firme private, dacă vor intra în faliment cine va prelua spitalul, în ce condiţii? Ungurii au încercat această variantă şi a ieşit un scandal uriaş pentru că firmele private au intrat în faliment, după aceea statul a preluat activul şi pasivul şi toate datoriile.

Întrebarea numărul şapte. Cum vom asigura SMURD-ul în continuare să fie funcţional, operaţional şi să nu introducem competiţia privată acolo unde nu este cazul, aşa cum au încercat slovacii şi acum nu mai ştiu cum să scape de această problemă. SMURD-ul în România, sistemul de urgenţă funcţionează foarte bine, putem îmbunătăţi, dar să nu stricăm.

Preşedintele UDMR susţine că preşedintele Băsescu nu are de ce să fie supărat pe Uniune şi ministrul Ritli, deoarece proiectul conceput de Administraţia Prezidenţială este îmbunătăţit şi va fi finalizat în câteva zile. Kelemen Hunor a precizat că şi PDL are anumite reţineri faţă de legea sănătăţii şi că trebuie găsită majoritatea necesară pentru ca proiectul să fie trecut prin Parlament.

"Sunt şi lucruri bune în acest proiect cum este de exemplu sistemul medicilor de familie şi ce înseamnă pachetul de bază pentru fiecare asigurat. Există viziuni diferite, dar fiecare doreşte reformă. Dacă există viziuni diferite ele trebuie armonizate. Din acest punct de vedere de patru-cinci săptămâni într-adevăr este o muncă foarte intensă la Ministerul Sănătăţii care probabil se va termina în câteva zile şi la începutul anului viitor va fi o dezbatere amplă şi va fi cea mai importantă dezbatere a începutului de an privind acest sistem.

Avem o responsabilitate fiecare dintre noi şi trebuie să asigurăm şi majoritate, trebuie să asigurăm susţinerea grupurilor parlamentare. Dacă nu există susţinere şi sunt întrebări şi de la PDL, ei nu ies în public şi nu spun ei, dar există reţinere şi acolo cu anumite aspecte şi legate de anumite schimbări. Dacă nu asigurăm această majoritate oricum reforma va fi compromisă şi noi nu vrem un proiect compromis. Avem un proiect care poate să treacă de Parlament. Asta este situaţia, nu ştiu de ce este supărat domnul Băsescu nu are motive să fie supărat, acest proiect pregătit de Administraţia Prezidenţială este îmbunătăţit, este în lucru şi urmează traseul absolut firesc şi normal în administraţia centrală şi urmează şi dezbaterea foarte curând."

Liderul UDMR a declarat pentru gândul că nu a intrat în Coaliţia de guvernare pentru a fi de acord mereu cu PDL şi preşedintele Traian Băsescu.

"Vrem să găsim o poziţie şi un sistem care va funcţiona pentru că este vorba de bani publici. Proiectul venit de la Administraţia Prezidenţială nu este complet. Sunt foarte multe aspecte pozitive şi multe care trebuie clarificate. Asta este viziunea noastră şi este o viziune diferită, eu recunosc acest lucru, dar noi când am intrat în Coaliţie nu ne-am asumat că de fiecare dată trebuie să fim de acord cu preşedintele sau cu partenerii noştri aşa cum nici eu nu şi-au asumat că de fiecare dată vor fi de acord cu noi. Într-o Coaliţie sunt mai multe formaţiuni politice cu viziuni diferite sau foarte diferite, dar asta trebuie armonizate. Asta este viaţa într-o Coaliţie."

Totodată, preşedintele UDMR a spus că Traian Băsescu este cel care poate da informaţii despre presiunile "baronilor din sistemul de sănătate".

"Preşedintele să dea mai multe detalii despre baronii din sistem şi intervenţiile lor. La mine, nimeni din sistemul sanitar în afară de ministru şi doi trei consilieri nu au venit să mă întrebe sau să îmi propună ceva. Din acest punct de vedere nu pot fi de acord cu preşedintele. Important este dacă schimbăm ceva să nu fie împotriva intereselor naţionale şi să nu fie împotriva cetăţeanului. Cetăţeanul trebuie să simtă că primeşte un sistem mai bun, un sistem mai rapid, mai curat, nu în sistem în care se vede profitul pe partea cealaltă la firmele private. În ce condiţii dăm noi bani publici firmelor private?

Nu mă surprinde pe mine aşa uşor atacurile preşedintelui, nu sunt un nociv în politică. Domnul Băsescu ne-a obişnuit cu astfel de poziţii, dar convieţuim de foarte mulţi ani şi cu asta punct. Nici eu nu consider că noi facem presiuni la adresa cuiva când nu acceptăm ceva."

În final, Kelemen Hunor trage şi un semnal de alarmă pentru Coaliţie, spunând că se pot pierde alegerile dacă reforma în sănătate nu este aplicată corect.

"Nu cred că trebuie să ne ascundem după degete. Sunt câteva probleme serioase care trebuie clarificate şi mergem înainte. Noi în Coaliţie am discutat pe text şi când suntem pregătiţi să începem dezbaterea publică şi putem asuma politic sau nu o astfel de reformă foarte radicală.

O astfel de reformă a fost încercată într-o ţară vecină şi prietenă şi un guvern a pierdut alegerile din cauza unei reforme similare. Nu spun că noi vom pierde alegerile dacă vom face reforma, dar trebuie să facem o reformă astfel încât cetăţeanul să fie conştient şi convins că se face în folosul lui. Faci pasul în momentul în care ai clarificat toate problemele."

gandul.ro

Atenţie! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.