UDMR solicită revocarea ministrului Educației

21.09.2018 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR solicită revocarea ministrului Educației

După ce ministrul Educației nu s-a consultat cu UDMR în  cazul a două teme majore extrem de importante pentru comunitatea maghiară – predarea limbii române în clasele primare și decizia comasării UMF cu Universitatea Petru Maior din Târgu Mureș, decizie  publicată într-o anexă la o hotărâre de Guvern –  considerăm că ministrul ar trebui să fie revocat din funcția de conducere a Ministerului Educației – a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor, după întâlnirea de vineri a Consiliului Permanent al Uniunii.

Președintele UDMR a subliniat că încrederea comunității maghiare a scăzut dramatic în cazul ministrului învățământului, iar în perioada următoare nu există niciun fel de garanții că se va putea coopera eficient și corect cu acest ministru.

În ceea ce privește studierea limbii române la clasele primare din școlile cu predare în limba maternă, am solicitat anularea articolului din ordonanța simplă adoptată în luna august, pe care ministrul Educației a eliberat-o în mod arbitrar, fără consultarea noastră. Acest lucru ar trebui să fie soluționat de Guvern, săptămâna viitoare – a adăugat președintele Kelemen Hunor.

Fuziunea Universităților UMF și Petru Maior  din Târgu Mureș a fost decisă în primăvară de Senatul Instituțiilor de Învățământ Superior și a fost confirmată recent, printr-o hotărâre de guvern. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține profesorii și studenții facultății maghiare care doresc să conteste în contencios administrativ decizia Senatului Universității și  hotărârea de guvern prin care a fost confirmată această decizie.

Deși legea susține fuziunea universităților,  UDMR nu poate în niciun caz să fie de acord cu faptul că nici reprezentanții UDMR  și nici secretarul de stat pentru învățământul în limbile minorităților nu au fost consultați în acest caz. Președintele Kelemen Hunor a spus că acest fel de consultare ar trebui să fie o formalitate uzuală înainte de a face un amendament la anexa unui decret guvernamental.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.