UDMR: Legea asigurării în cazul accidentului de muncă trebuie modificată pentru a cuprinde voluntarii care salvează vieți în situații de urgență

14.11.2017 | Camera Deputaţilor

”Intervenţia în situaţii de urgenţă se poate solda oricând cu accidente care pot duce la  pierderea totală sau parţială a capacităţii de muncă. În aceste situații voluntarii, în lipsa unei legislații cuprinzătoare, nu au dreptul la o pensie de invaliditate, deoarece nu au calitatea de asigurat ca și în cazul accidentelor de muncă. Noi considerăm că aceste persoane care salvează vieți, care muncesc voluntar, fără nici o recompensă financiară, ar trebui să beneficieze de protecție în cazul în care și-au pierdut capacitatea de muncă în timpul intervenției în situații de urgență”, a declarat deputatul UDMR Csép Andrea Éva, secretar al Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților după ce a depus un proiect legislativ al Uniunii menit să reglementeze accidentul de muncă, astfel încât prevederile acestei legi să cuprindă posibilitatea dobândirii pensiilor de invaliditate și pentru voluntarii care își pierd abilitatea de a muncii în urma unor accidente survenite în timpul intervențiilor de urgență.

”În unele comune mai mari, aflate la distanță de municipiul în care funcționează un departament de pompieri, localnicii au decis să înființeze unități comunitare pentru situații de urgență, pentru a micșora timpul de reacție în cazul unui incendiu. În aceste unități. majoritatea pompierilor lucrează pe bază de voluntariat și, cu toate că sunt expuși la pericole, în conformitate cu legile actuale, în cazul în care își pierd capacitatea de a muncii în timpul unei intervenții, nu beneficiază de pensie de invaliditate. Proiectul de lege al UDMR este menit să rectifice această lacună legislativă”, a  subliniat Csép Andrea Éva. Deputatul UDMR a precizat că proiectul de modificare legislativă are pe de o parte scopul de a reglementa situaţiile în care aceste persoane beneficiază de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, pentru perioada în care participă la intervenţii de urgenţă în calitatea lor de voluntari.