UDMR: Într-un stat modern, toate localitățile, oricât de izolate ar fi, dispun de alimentare cu utilități

16.05.2018 | Camera Deputaţilor
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR: Într-un stat modern, toate localitățile, oricât de izolate ar fi, dispun de alimentare cu utilități

„Îmbunătățirea calității vieții oamenilor constituie o prioritate pentru UDMR. Avem convingerea că accesul la energie electrică și la cel puțin o sursă de încălzire a locuinței este o condiție de bază a bunăstării populației și, prin urmare, fiecare cetățean, indiferent dacă trăiește într-un municipiu sau un sat izolat, are dreptul la acestea”, a arătat luni deputatul UDMR din județul Harghita, Bende Sándor. Legiuitorii au dezbătut, la începutul săptămânii, starea sistemului energetic naţional, cu participarea ministrului Energiei.  

„Vorbim despre cârpirea rețelelor construite în anii '60 și '70 atunci când, în Uniunea Europeană dezbaterile la nivelul decizional se axează pe noțiuni cum ar fi descentralizarea pieței energiei sau transformarea consumatorului în producător astfel încât acesta nu numai că devine autonom din punctul de vedere al asigurării consumului propriu, ci introduce în sistem energie”, a subliniat Bende Sándor, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților.

Legiuitorul a subliniat că este datoria statului să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent, inclusiv accesul la utilități. Programul de guvernare din ianuarie 2017 prevede înființarea de sisteme noi de distribuție de gaze și de energie electrică în localitățile care nu dispun de alimentare cu astfel de utilități, suma estimată pentru aceste investiții fiind de 50 milioane de euro anual.

„Totuși, în Programul de guvernare revizuit din 2018, această sumă prevăzută dispare din păcate”, a atras atenția ministrului de resort prezent la dezbatere deputatul Bende Sándor, adăugând că, în opinia lui, este foarte important ca Executivul să continue să trateze acest subiect cu prioritate, având în vedere că sunt încă multe localități în România unde alimentarea cu utilități nu este încă disponibilă.  

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.