UDMR Cluj: Solicităm explicații Jandarmeriei Române pentru acțiunea de ieri, 15 martie, de îndepărtare a steagurilor Transilvaniei

16.03.2017 |
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR Cluj: Solicităm explicații Jandarmeriei Române pentru acțiunea de ieri, 15 martie, de îndepărtare a steagurilor Transilvaniei

Foto: Erdélyi László

În timp ce la evenimentul organizației locale a UDMR Dej, dedicat sărbătoririi zilei de 15 martie și la marșul comemorativ, au fost purtate steaguri românești, maghiare și UE, la Cluj, folosirea steagului Transilvaniei este în continuare considerat neconstituțional de către Jandarmerie. Acest fapt a fost comunicat, în mod explicit, organizatorilor de către angajații Jandarmeriei.

Este de neînțeles cum, prin invocarea prevederilor Constituției, se interzice afișarea drapelului Transilvaniei, întrucât stema regiunii care figurează pe steag este o parte din stema oficială a României. Jandarmeria a adus mai întâi în atenția noastră faptul că persoanele care sosesc la ceremonie având asupra lor steagul Transilvaniei vor fi oprite, după care au solicitat organizatorilor să îi și informeze cu privire la această intenție pe cei care aveau asupra lor aceste drapele. Noi am acționat în consecință, fiind îndrumați în acest sens de către Jandarmerie”, a declarat Csoma Botond, președintele organizației județene a UDMR Cluj.

Relatările Jandarmeriei, potrivit cărora steagul Transilvaniei a trebuit îndepărtat la cererea organizatorilor, sunt afirmații fățarnice și neadevărate.

Din partea Jandarmeriei nu am cerut aprobare nici pentru folosirea steagurilor, nici pentru îndepărtarea acestora. Solicitarea noastră către autorități a vizat strict - așa cum și legea prevede -  informări cu privire la data și locul desfășurării evenimentului, respectiv traseul marșului comemorativ. Procedăm la fel de fiecare dată când ne pregătim de organizarea unui eveniment în spațiu public. Tocmai din acest motiv am solicitat, chiar și în cadrul discursului meu, explicații din partea autorităților, deoarece consider că măsurile întreprinse au fost ilegale”, a adăugat președintele UDMR Cluj.

Csoma Botond a mai precizat faptul că Organizația Județeană a UDMR va acorda asistență juridică persoanelor care au fost amendate în cadrul manifestărilor de miecuri, 15 martie. Deputatul UDMR consideră că acțiunea Jandarmeriei este de neînțeles din mai multe puncte de vedere, deoarece în întreaga țară sunt folosite drapele regionale care nu sunt ilegale. Un alt aspect care nu trebuie neglijat este faptul că, la Marea Adunare Națională din 1918, românii din Transilvania au participat având asupra lor tricolorul cu stema Transilvaniei. În perioada regimului comunist, însă, s-a realizat cu succes falsificarea acestor dovezi, prin retușarea fotografiilor din acea perioadă.

Totodată, este rușinos modul în care se încearcă crearea de tensiuni și prezentarea distorsionată a evenimentelor, ca și cum UDMR ar fi cerut retragerea steagurilor Transilvaniei.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.