Tánczos Barna: Ar trebui asigurate competențe mai largi grupurilor de acțiune locală, în cadrul programelor de dezvoltare rurală

22.07.2017 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Tánczos Barna: Ar trebui asigurate competențe mai largi grupurilor de acțiune locală, în cadrul programelor de dezvoltare rurală

Finanțările europene pentru dezvoltare rurală ar fi mai eficiente dacă grupurile de acțiune de pe plan local, asociațiile de tip Leader, ar beneficia de mai multe competențe. În prezent, aproximativ 3-5 la sută din sumele alocate revin acestor grupuri, însă scopul ar fi ca acest procent să ajungă la 20-30 la sută, deoarece asociațiile LEADER sunt capabile să dirijeze cheltuirea fondurilor în funcție de prioritățile din plan local și să stabilească o direcție pentru utilizarea lor, care să contribuie în cel mai eficient mod la dezvoltarea agriculturii în regiune", a spus senatorul UDMR, Tánczos Barna, în cadrul dezbaterii de vineri, 21 iulie, de la Băile Tușnad, intitulată ”Viitorul agriculturii în Uniunea Europeană”. Participanții la dialog au vorbit despre necesitatea elaborării după anul 2020 a unei politici agrare comune la nivelul UE, dar și despre obiectivele principale pe care aceasta ar trebui să le cuprindă în planul bugetar pentru următorii 7ani.

Tánczos Barna consideră că, la nivel global, se analizează problema finanțării sistemelor de sprijin agricol, dacă acestea sunt sau nu sustenabile pe termen lung, ori dacă ar fi mai eficient ca acestea să fie bazate pe concurența de piață. Totodată, potrivit senatorului UDMR de Harghita, raportat la prețurile produselor agricole pe alte continente, este indiscutabil faptul că, fără o politică europeană coerentă de dezvoltare rurală și agricultură, în lipsa unui sistem de sprijin compensator acordat producătorilor agricoli, am rămâne foarte mult în urmă în competiția globală. 

Dacă analizăm situația actuală de politică agrară a UE, constatăm că avem de-a face cu un sistem extrem de birocratizat și, pe alocuri, deficitar. Sistemele de finanțare cu caracter general, unitare, cum este și cel al finanțărilor pe suprafață, sunt mai degrabă dăunătoare decât bune, au un efect distorsionant, sunt destinate să stabilizeze la nivel european veniturile din domeniul agricol, însă nu țin cont de caracteristicile din plan local, avantajele și dificultățile specifice fiecărei regiuni în parte. Dar, totodată, trebuie să admitem și faptul că, în pofida tuturor defectelor sistemului, agricultorii din Transilvania au multă nevoie de aceste plăți pe suprafețe, mulți depind de alocarea acestor fonduri. Într-o țară precum România, unde situația titlurilor de proprietate pentru suprafețe este extrem de deficitară, ar fi mult dezavantajată dacă nu ar exista aceste subvenții pe suprafețe, deoarece celelalte tipuri de finanțare europene sunt mai degrabă în favoarea agricultorilor din Europa de Vest. Din perspectiva României, ar fi un pas important dacă UE ar oferi mai multe competențe grupurilor de acțiune de pe plan local, asociațiilor de tip Leader, în vederea stabilirii alocării fondurilor ce provin din programele de dezvoltare rurală. Acest lucru ar contribui la utilizarea mai eficientă a fondurilor destinate programelor de dezvoltare rurală și, totodată, nu ar înlocui subvențiile pe suprafețe, de care agricultorii din România au atât de mult nevoie și în viitor”, a explicat Tánczos Barna.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.