Raport al UDMR privind aplicarea Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale din România: „Vrem o prezentare a situației reale, fără distorsiuni și exerciții de imagine”

04.03.2016 | Protectia minoritatilor

„De peste 11 ani, mai exact din anul 2005, se tergiversează în comisiile Camerei Deputaților avizarea proiectului de lege privind statutul minorităților naționale din România. Este o reflectare, cât se poate de reală, a politicii autohtone privind minoritățile naționale după aderarea țării la UE. România își ignoră tot mai des sarcinile asumate încă de la începutul anilor 90, în vederea alinierii la standardele europene”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, referitor la contra-raportul pe care Uniunea îl pregătește referitor la stadiul implementării în România a prevederilor cuprinse în Convenția-cadru pentru minoritățile naționale. Kelemen Hunor a subliniat că, până la mijlocul lunii martie, va fi elaborat documentul care va reflecta, din perspectiva comunității maghiare, modul în care sunt aplicate în România reglementările cuprinse în documentul Consiliului Europei.

”România a elaborat cu o întârziere de doi ani raportul de țară privind Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale reușind, abia la 1 februarie în acest an, să înainteze documentul Consiliului Europei”, a adăugat președintele UDMR.

„Cei care au elaborat raportul nu ne-au consultat pe noi, cei vizați direct de aceste reglementări. Este și unul din motivele pentru care UDMR pregătește un contra-raport propriu, pe care îl va prezenta opiniei publice la mijlocul lunii martie”, a precizat Kelemen Hunor.  Referindu-se la raportul de țară al Guvernului României, președintele UDMR a afirmat că varianta care a ajuns pe masa instituțiilor internaționale conține nenumărate distorsiuni, inadvertențe și erori.

”În document există mai multe afirmații pe care faptele, realitatea cotidiană le infirmă”, a explicat liderul Uniunii, enunțând, ca exemplu, zecile de inițiative legislative anti-minoritare, care așteaptă să intre pe ordinea de zi a Camerei Deputaților sau a Senatului. Dintre acestea, Kelemen Hunor a evidențiat proiectul de act normativ care ar interzice folosirea limbii materne în administrația publică locală, inițiativa de lege care ar interzice UDMR-ul și asumarea rolului politic al minorităților etnice, dar există și o propunere de lege care ar prevede obligativitatea difuzării exclusiv cu subtitrare în limba română a oricărei emisiuni televizate în limbile minorităților naționale.

Contra-raportul realizat de UDMR mai subliniază că, în momentul de față, în România nu există nicio lege în vigoare care să definească, cu exactitate, conceptul de minoritate națională. Pe de altă parte, documentul Uniunii va cuprinde o serie de evenimente desfășurate în plan intern, în timpul cărora a fost pus la îndoială vreunul din drepturile minorităților naționale. În document vor fi menționate discursurile politice care instigă la ură, renaționalizarea clădirii Colegiului Székely Mikó, interzicerea folosirii simbolurilor maghiare și amenzile acordate în aceste cazuri, inclusiv campaniile anti-maghiare derulate în mass-media.

Totodată, raportul va face referire și la cazul unui anunț de angajare, care, printre criteriile de selecție, avea specificat textul: ”Exclus naționalitatea maghiară”. Va mai fi menționat faptul că Parchetul de pe lângă Tribunalul din Miercurea Ciuc a refuzat înregistrarea unui document scris în limba maghiară și vor fi specificate recentele cazuri de discriminare din domeniul sistemului de sănătate publică.

Documentul va mai include propuneri concrete pentru remedierea încălcărilor de drepturi constatate și recomandări cu privire la aplicarea eficientă a prevederilor referitoare la drepturile minorităților naționale.

Despre Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale

Pe 1 februarie 1998 a intrat în vigoare, în România, documentul elaborat de Consiliul Europei și despre a cărui aplicare Guvernul trebuia să prezinte un al patrulea raport, în anul 2014. Convenția-cadru este un document amplu, referitor la protecția minorităților naționale. Țările semnatare își asumă obligația de a garanta egalitate deplină și reală persoanelor aparținând minorităților naționale, în toate domeniile vieții economice, sociale, politice și culturale și asigură premisele necesare exprimării, păstrării și dezvoltării culturii și identității naționale.