Prioritatea noastră este contracararea oricărei forme de violență și este nevoie, la nivel european, de întărirea colaborării între organizațiile noastre, pentru a găsi soluțiile optime de combatere a acestui flagel - este poziția exprimată de deputatul UDMR, Biró Rozalia, la Berlin, în calitate de vicepreședinte al Organizației de Femei a Partidului Popular European.

13.11.2017 | Actualitate politică

Pe agenda de două zile a Congresului anual al Organizației de Femei a Partidului Popular European, care s-a încheiat ieri, 11 noiembrie, s-au aflat teme de interes major, între care, starea democrației în Europa, problemele importante cu care se confruntă țările membre ale forului comunitar și modalitățile de implicare a organizațiilor de femei în soluționarea acestora. Unul dintre subiectele centrale în dezbatere a fost lupta pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, un fenomen alarmant, tot mai des întâlnit în societatea europeană. “Contracararea oricărei forme de violență este prioritatea noastră și este nevoie, la nivel european, de întărirea colaborării între organizațiile noastre, pentru a găsi soluțiile optime de combatere a acestui flagel, care afectează profund cursul normal și dezvoltarea sănătoasă a oricărei societăți”, a subliniat, la finalul reuniunii, deputatul Biró Rozalia, care deține și funcția de președinte al Organizației de Femei a UDMR.

“Am propus Congresului Organizației de Femei a Partidului Popular European – de comun acord cu toate organizațiile europene care se alătură luptei pentru eliminarea violenței împotriva femeilor – adoptarea  unei Rezoluții care să solicite statelor membre ale Uniunii Europene ratificarea și punerea în practică, în cel mai scurt timp, a Convenției de la Istanbul”. În cadrul Congresului de la Berlin, președintele Organizației de Femei a UDMR, deputatul din Bihor, Biró Rozalia, a solicitat participarea și implicarea membrilor Organizației de Femei a Partidului Popular European în seria de acțiuni dedicate eliminării violenței împotriva femeilor, care urmează să aibă loc, timp de 16 zile, în perioada 25 noiembrie – dată  care marchează Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor – și 10 decembrie, când este sărbătorită Ziua Internațională a Drepturilor Omului. De altfel, la inițiativa deputatului Biró Rozalia, Organizația de Femei a UDMR desfășoară această serie de acțiuni, pentru al doilea an consecutiv. “În România ne confruntăm cu o situație alarmantă. Statisticile ne-au demonstrat că la fiecare 30 de minute o femeie este lovită și, anual, se înregistrează peste 200 de decese din cauza violenței. Din acest motiv am considerat necesară implicarea în această problemă a Organizației de Femei a Partidului Popular European”, a precizat deputatul Biro Rozalia. Având în vedere gravitatea acestei situații, Organizația de Femei a UDMR a inițiat mișcarea NEEEM ( Mișcarea pentru eliminarea Violenței Împotriva Femeilor), o campanie pentru combaterea violenței împotriva femeilor, concepută cu scopul de a preveni, atenua și contracara fenomenul, de a asigura protecția femeilor agresate și de a găsi modalități cât mai eficiente pentru pedepsirea agresorilor. Avem responsabilităţi majore în acest sens: conştientizarea şi informarea opiniei publice, dar şi modificarea legislaţiei din România. Vom organiza consultări, acţiuni de sensibilizare şi de informare a opiniei publice. Este nevoie de schimbarea mentalităţii la toate nivelele societăţii româneşti și europene, unde există puncte nevralgice”, a subliniat președintele Organizației de Femei a UDMR, Biro Rozalia.

Textul Rezoluției, prezentat în ședința Executivului din cadrul Congresului de la Berlin de vicepreședintele Organizației de Femei a UDMR, Balint Margit, a fost adoptat în unanimitate. “Am redactat acest document ținând cont de valorile Partidului Popular European și de rezoluția Organizației de Femei a Partidului Popular European cu privire la situația femeilor victime care provin din zonele de conflict. Am subliniat faptul că violența împotriva femeilor nu este doar o problemă a victimelor, ci a întregii societăți, de aceea Organizației de Femei a Partidului Popular European face apel la statele membre ale Uniunii Europene să ratifice și să pună în practică Convenția de la Istanbul, face apel organizațiilor de femei membre ale Partidului Popular European să elaboreze propriul plan de acțiune pentru cele 16 zile dedicate acțiunilor de luptă împotriva violenței, face apel guvernelor din țările membre și formațiunilor politice membre în PPE să sprijine financiar și logistic aceste acțiuni”, a precizat vicepreședintele Organizației de Femei a UDMR, Balint Margit.