Korodi Attila: Președintele a promulgat legea care vizează extinderea drepturilor de folosire a limbii materne în instituțiile medicale și în cele care prestează servicii sociale

19.05.2017 | FUEN
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Korodi Attila: Președintele a promulgat legea care vizează extinderea drepturilor de folosire a limbii materne în instituțiile medicale și în cele care prestează servicii sociale

Foto: Gábor Lajos

„Președintele României a promulgat legea, adoptată la propunerea UDMR, vizând extinderea drepturilor de folosire a limbii materne în instituțiile medicale și în cele care prestează servicii sociale. Legea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Este nevoie de muncă coordonată din partea ministerelor vizate pentru a elabora metodologia de punere în aplicare a acestei legi”, a arătat liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, în această după amiază la Congresul FUEN. Parlamentarul Uniunii a adăugat că trebuie cerută opinia profesioniștilor din domeniu, a organizațiilor civile și a organizațiilor care reprezintă minoritățile naționale atunci când se va elabora metodologia de aplicare a legii.

Degeaba au minoritățile din România drepturi, dacă acestea nu sunt aplicate. Am încredere că ministerele vizate vor recunoaște importanța acestei legi și vor aplica corespunzător măsurile prevăzute de acest act normativ. Legea garantează dreptul pentru toate persoanele care aparțin unei comunități naționale, de a folosi limba lor maternă în spitale și în instituțiile care prestează servicii sociale”, a declarat Korodi Attila.

După cum se știe, parlamentarii UDMR au elaborat și au depus în sesiunea parlamentară anterioară propunerea de modificare legislativă care prevede extinderea dreptului de folosință a limbii materne, care prevede că persoanele care aparțin unei minorități naționale, în localitățile unde ponderea lor depășește 20 la sută sau atinge pragul numeric de 5.000, au dreptul de a primi informații și ajutor în limba maternă în instituțiile medicale și cele care prestează servicii sociale. 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.