Korodi Attila la Strasbourg: Minoritățile vor învăța și îndrăgi limba oficială a statului dacă dreptul lor la educație în limba maternă le este garantat

12.10.2017 | Camera Deputaţilor

„Nici un stat nu poate constrânge minoritățile de pe teritoriul său să-și însușească limba oficială a statului printr-o lege care îi privează de dreptul lor de a învăța în limba maternă, așa cum a făcut Ucraina prin promulgarea noii legi din reforma educației. Președintele Petro Poroshenko greșește atunci când spune că minoritățile din țara lui vor învăța limba ucraineană doar printr-un sistem educațional derulat exclusiv în  limba oficială a statului. Am convingerea că aceste minorități vor învăța limba ucraineană și chiar o vor îndrăgi atât timp cât educația în limba lor maternă nu va fi interzisă prin lege, atât timp cât va fi elaborată o programă școlară adecvată pentru predarea limbii ucrainene minorităților”, a declarat deputatul UDMR, Korodi Attila, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, miercuri, 10 octombrie la Strasbourg în cadrul ședinței de audiere a Președintelui Ucrainei.

În numele Grupului Partidului Popular European, deputatul UDMR, Korodi Attila, i-a adresat o întrebare Președintelui Petro Poroshenko, prin care a cerut detalii referitoare la motivul pentru care dreptul minorităților de a învăța în limba maternă a fost îngrădită în Ucraina, în timp ce numeroase instituții, ONG-uri europene și internaționale și chiar state vecine au atras atenția ferm asupra faptului că noua lege a educației contravine unor acorduri internaționale ratificate de Ucraina și aduce atingere drepturilor fundamentale ale omului. Președintele Petro Poroshenko a declarat că, în opinia sa, minoritățile de pe teritoriul Ucrainei pot învăța limba oficială a statului doar printr-un sistem educațional aplicat exclusiv în limba ucraineană, și că noua lege a reformei educaționale a fost concepută special ca toți cetățenii statului să cunoască limba oficială.

Membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCE, deputatul Korodi Attila, a intervenit marți, 10 octombrie în plenul Adunării, adresând o întrebare și Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland.

Deputatul a cerut detalii concrete în legătură cu măsurile pe care le va adopta Consiliul Europei pentru respectarea drepturilor lingvistice ale cetățenilor aparținând minorităților naționale și dreptul lor de a învăța în limba maternă.

În răspunsul său, Secretarul General a declarat că tratează acest subiect cu o atenţie deosebită și în acest sens a avut întâlniri cu autorităţile ucrainene, inclusiv cu Ministrul educaţiei de la Kiev şi se află în legătură permanentă cu Comisia de la Veneţia, căreia i-a fost deja trimisă legea pentru a fi examinată. În răspunsul său adresat deputatului UDMR, Korodi Attila, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a reamintit existența unor instrumente care conferă Consiliului Europei un cadru juridic clar pentru a lua măsuri în vederea protejării drepturilor minorităților din Ucraina.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților a amintit că, la 13 septembrie, în calitatea sa de Membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCE a adresat o cerere liderilor Delegației, în care a propus ca la inițiativa Delegației Parlamentului României APCE să dezbată în procedură de urgență și să adopte o rezoluție cu privire la noua Lege a educației validată de Rada Supremă a Ucrainei.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, la inițiativa comună a delegației române și maghiare, va dezbate situația din Ucraina la 12 octombrie, în procedură de urgență. Delegația Parlamentului României și cea a Ungariei vor urgenta azi, 12 octombrie ca APCE să adopte o poziție fermă împotriva măsurilor recent introduse, care afectează sistemul educațional ucrainean.