Kelemen Hunor: Calitatea procesului educațional este vitală pentru comunitatea maghiară din Transilvania

13.09.2016 | Educaţie

Fotografia de: Mihály László

”Comunitatea maghiară are viitor numai dacă vor fi create condițiile optime pentru un învățământ de calitate. Sarcina noastră este ca în fiecare localitate unde trăiesc și maghiari, să garantăm  condiţiile unui învățământ de calitate, pentru  progresul  și bunăstarea comunităților locale.  Reconstruirea sistemului de învăţământ în limba maghiară din România, de la creşe şi până la universităţi, este un rezultat important obţinut în ultimii 27 de ani, iar acest proces trebuie continuat”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor, la festivitatea de deschidere a noului an şcolar la Bălan, în județul Harghita.

”Transilvania trebuie să devină mai atractivă pentru tineri – a  precizat liderul Uniunii – pentru ca ei să își dorească să rămână aiciși să se gândească la crearea unui cămin, la întemeierea unei familii. Trebuie să le oferim perspective și oportunități pentru ca mai târziu să putem construi Transilvania, împreună. Viitorul tinerilor maghiari este viitorul întregii comunități maghiare din Transilvania. Iar ceea ce este valabil  în cazul maghiarilor din  diaspora internă, în regiunea Partium, este la fel de valabil şi aici, în Ţinutul Secuiesc. De aceea, calitatea învățământului  este azi, o chestiune vitală în Transilvania”, a subliniat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a mai precizat faptul că trebuie reconfigurat și sistemul educațional din România: programul copiilor este încărcat, la fel și materia de studiu. ”Astfel, trebuie să regândim, împreună cu pedagogii noștri, conținutul programei școlare, sustenabilitatea instituțiilor de învățământ și multe alte aspecte legate de acest context. 2016-2017 va fi o perioadă de importanță majoră, se pregătește o nouă lege a educației, iar datoria noastră este să fim prezenți la dezbaterea și modificarea acestui proiect, pentru a efectua corecturile necesare, unde va fi cazul”,  a subliniat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a participat şi la festivitatea de inaugurare a Academiei de Fotbal din Miercurea Ciuc. În clădirea colegiului, care pune la dispoziţie 200 de locuri, din această toamnă elevii de liceu pot ocupa 150 de locuri, iar 50 de locuri sunt rezervate pentru tinerii talentaţi ai Academiei de Fotbal.
"Ținutul Secuiesc a devenit  de azi mai bogat,  cu o clădire impunătoare, modernă,  un colegiu care și-ar găsi locul oriunde în Europa.  Educația, sportul și în special tinerii din Transilvania au devenit mai bogați.   Ceea ce vedem că s-a realizat azi, aici, nu reflectă doar o atitudine fermă şi  o voinţă puternică, dar și un sentiment puternic de solidaritate între instituţiile noastre-administraţia publică locală, şcoală şi biserică.  Dacă toată lumea va munci cu responsabilitate, peste decenii, de aici, de pe băncile academiei, vor ieşi tineri sportivi, de rangul lui László Bölöni", a mai spus președintele UDMR.