Începând cu luna mai angajarea zilierilor va fi mai accesibilă pentru fermieri

19.04.2017 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Începând cu luna mai angajarea zilierilor va fi mai accesibilă pentru fermieri

„Camera Deputaților a adoptat, azi, în calitate de for decizional, propunerea UDMR de modificare a Legii nr. 52/2011, privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri. Modificarea a devenit necesară datorită imposibilității aplicării prevederilor actuale în cazul activităților legate de domeniul creșterii animalelor. Potrivit noii modificări, legea va permite angajarea zilierilor la ferme și stâne pe  perioadă extinsă de 180 de zile față de 90 de zile cât prevedea până în prezent. Modificarea intră în vigoare în luna mai a acestui an, prin urmare cei în cauză pot beneficia de noile prevederi deja la începutul acestui sezon”, a declarat Korodi Attila, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, după adoptarea propunerii UDMR în plenul Camerei Deputaților.

Korodi Attila a precizat, totodată, faptul că inițiativa a fost elaborată de senatorul UDMR, Tanczos Barna, în urma sesizărilor venite din partea fermierilor.

Inițiativa noastră vizează un domeniu relativ restrâns și este mai ales în beneficiul fermierilor care se ocupă de creșterea animalelor, deoarece vor avea astfel posibilitatea de a angaja cu forme legale zilieri pentru toată perioadă sezonieră. Modificarea propusă de UDMR vizează extinderea perioadei de angajare de la 90 la 180 de zile. Prin reducerea birocrației facilităm procedura de înregistrare a acestor persoane, înaintarea rapoartelor de evidență către autorități, care de acum înainte vor trebui completate doar săptămânal și nu zilnic, respectiv se creează posibilitatea achitării săptămânale sau lunare a obligațiilor pentru personalul de îngrijire”, a detaliat senatorul UDMR, Tánczos Barna.

Tánczos a mai adăugat că inițiativa Uniunii a fost elaborată în urma unei verificări efectuate în județul Harghita, după ce anul trecut,  Oficiul Județean de Muncă și Protecție Socială Harghita a sancționat cu amenzi în valoare de zeci de mii de lei pe fermierii care se ocupă de creșterea animalelor și care nu au angajat în condiții de legalitate personal pentru munca de zilier.  

 

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.