În declarația sa politică, senatorul Tánczos Barna condamnă manifestarea anti-maghiară de la meciul de fotbal dintre echipele Sepsi OSK și Juventus București

11.04.2018 | Camera Deputaţilor

Foto: www.maszol.ro

"Incidentul din timpul meciului de fotbal disputat luni la București este o insultă la adresa întregii comunități maghiare din Transilvania. Pe lângă faptul că încurajează comportamentul xenofob, instigă la ură și agresiune, are un impact negativ asupra conviețuirii pașnice dintre majoritate și minoritate. Comportamentul reprezentanților echipei gazdă, prin difuzarea unei melodii ale cărei versuri sunt instigatoare la ură împotriva comunității maghiare, este complet neproductiv și este extrem de dificil să se realizeze performanțe sportive într-o astfel de atmosferă competițională. Mult mai regretabil este, însă, faptul că versurile xenofobe și vulgare ale melodiei difuzate au fost auzite și de foarte mulți copii aflați în tribune. În opinia noastră, este și responsabilitatea parlamentarilor de a schimba situația, depinde și de noi în ce măsură tolerăm în această țară comportamentul unor reprezentanți și fani ai echipelor sportive. De aceea vom iniția măsuri de înăsprire a sancțiunilor!”, a subliniat senatorul UDMR, Tánczos Barna, în declarația politică susținută miercuri în plenul Senatului.

Potrivit afirmațiilor sale, nu este pentru prima dată când echipa Sepsi OSK - care are în componență și jucători maghiari – este nevoită să joace într-o astfel de atmosferă, ca adversar al unora dintre echipele românești.

”Cu toate acestea, fanii Sepsi OSK își încurajează întotdeauna cu entuziasm și în mod corect echipa, fie pe teren propriu, fie în deplasare. De altfel, această atitudine este valabilă în cazul tuturor celelalte echipe sportive din Ținutul Secuiesc, cum ar fi, de exemplu, suporterii echipei de hochei pe gheață a Clubului Miercurea Ciuc sau ai echipei de baschet feminin Sepsi SIC din Sfântu Gheorghe”, a afirmat senatorul UDMR care i-a invitat pe colegii săi să participe la meciurile echipelor din Ținutul Secuiesc.

Tánczos Barna a mulțumit, de asemenea, presei sportive românești pentru condamnarea imediată a incidentului.