Derzsi Ákos: Amendamentele inutile referitoare la contractele colective de muncă, stopate în cadrul lucrărilor din comisia de specialitate

06.12.2017 | Actualitate politică

„La începutul săptămânii trecute, Guvernul a introdus prin ordonanță de urgență obligativitatea pentru întreprinderi de a încheia contracte colective de muncă cu angajații, indiferent de numărul acestora. UDMR consideră inacceptabilă această formă a prevederii, deoarece vizează, prin absurd, și firmele care au un singur angajat, dar și microîntreprinderile familiale. Obligația încheierii unui contract colectiv de muncă este aplicabilă și în cazul acestora. Considerăm că legislația ignoră faptul că, în România, 91,5% dintre întreprinderi sunt microîntreprinderi, adică au mai puțin de 9 angajați. În cazul acestora nu considerăm că se justifică încheierea unui contract colectiv de muncă, nici măcar din cauza sarcinilor suplimentare administrative inutile. Prin urmare, în Comisia de muncă a Senatului am solicitat revenirea la legislația anterioară privind acordurile colective de muncă, adică numai companiile cu mai mult de 21 de angajați să fie obligate să respecte această prevedere", a precizat senatorul UDMR, Derzsi Ákos, membru în Comisia de muncă și protecție socială din Camera superioară a Parlamentului, la finalul lucrărilor.

Propunerea Uniunii a fost adoptată de comisie în unanimitate, urmând ca actul normativ să treacă și de votul plenului din Senat.

„Dacă și Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, va fi de acord cu solicitarea Uniunii, atunci va înceta obligativitatea încheierii contractului colectiv de muncă pentru o parte din microîntreprinderi și  afacerile mici”, a declarat senatorul UDMR.

Derzsi Ákos a mai adăugat că: „Legea privind dialogul social nr. 62 din 2011 prevedea încheierea unui contract colectiv de muncă numai pentru acele companii și instituții care au cel puțin 21 de angajați. Această dispoziție a fost modificată prin Ordonanța de Urgență a Guvernului, care obligă angajatorii să încheie acorduri colective, indiferent de numărul de salariați. Legea este deja în vigoare, ceea ce înseamnă că acordurile colective trebuie să fie încheiate între 20 noiembrie și 20 decembrie, deci această dispoziție produce deja efecte, provocând multe sarcini suplimentare antreprenorilor. Dacă nu respectă termenul stabilit de lege, ei pot primi o amendă de cel puțin 10.000 lei”.