Csép Éva Andrea: UDMR susține crearea unei piețe a forței de muncă care oferă un viitor tinerilor aici, acasă

21.07.2017 | Actualitate politică

Scopul Uniunii este crearea unei piețe a forței de muncă, unde tinerii își găsesc locul, și care poate contracara decizia de emigrare. Avem nevoie de certitudine legislativă, de inițiative sustenabile, flexibile și competitive. Trebuie să creăm un cadru legal care permite diferitele  forme de prestare a muncii, altele decât cele prevăzute în Codul muncii, care și-a pierdut deja valabilitatea. Avem nevoie de școli profesionale competitive, capabile de a  oferi o calificare adecvată. Sprijinim inițiative menite să accelereze gradul de ocupare al tinerilor aflați la începutul carierei, ca de exemplu acordarea indemnizațiilor pentru locuințe și scutiri de la plata impozitelor pentru tinerii profesioniști”, a declarat ieri deputatul UDMR din județul Mureș, Csép Éva Andrea, la Băile Tușnad, unde a susținut un discurs pe tema ocupării pieței forței de muncă.

Csép Éva Andrea a subliniat faptul că avem nevoie de o rețea de oficii de plasare a forței de muncă, care să cuprindă oferta companiilor private și a ONG-urilor, să ofere cursuri de formare profesională, consultanță, și informații necesare celei mai vulnerabile categorii profesionale de pe piața forței de muncă.

Sprijinim organizarea cursurilor de formare profesională moderne, care sunt adaptate cererilor de pe piața forței de muncă, actualizate, și nu viceversa, așa cum se întâmplă în România la momentul de față. Totodată, angajatori pot deduce din impozite un procentaj semnificativ în vederea organizării a unor cursuri de formare a resursei umane din cadrul unităților. Legislația în această privință există, însă din păcate, din cauza lipsei normelor de aplicare nu își produce efectul”, a precizat legiuitorul din județul Mureș și a adăugat că trebuie acordată o atenție sporită includerii pe piața forței de muncă a persoanelor cu dizabilități. Există subvenții și asistență în acest sens, dar, din diferite motive, prea puține persoane se folosesc de ele.

Csép Éva Andrea a mai spus că trebuie încurajată munca cu program flexibil pentru tinerele mame care se întorc pe piața forței de muncă după concediul de creștere a copilului. Avem nevoie de soluții, care funcționează pe termen lung, pentru încadrarea în procentaj cât mai mare pe piața forței de muncă a  șomerilor de lungă durată.

70 la sută din cadrul șomerilor de lungă durată sunt înregistrați doar pentru a beneficia de ajutor social. Avem nevoie de programe care să încurajeze accesul lor pe piața forței de muncă, iar în acest scop statul trebuie să ofere posibilități de formare profesională cu caracter obligatoriu. Totodată școlarizarea copiilor ar trebui să aibă caracter obligatoriu”, a conchis deputatul Csép Andrea.