Csép Éva Andrea: Legislativul are o responsabilitate majoră în combaterea violenței împotriva femeilor

30.11.2017 | Camera Deputaţilor

În vederea combaterii violenței împotriva femeilor și pentru a conștientiza populația cu privire la acest fenomen, în fiecare an, în această perioadă, se desfășoară la nivel internațional, ”Campania celor 16 zile de activism împotriva violențe”. În această perioadă trebuie să acordăm o atenție sporită acestui subiect atât la nivelul societății, cât și la nivel legislativ, pentru că, așa cum am atras atenția de mai multe ori, statisticile arată date îngrijorătoare în acest sens, iar legislația din România trebuie modificată astfel încât să cuprindă prevederile Convenției de la Istanbul. UDMR a depus  un proiect legislativ în iunie, care prevede măsuri mai stricte pentru protejarea și siguranța victimelor”, a arătat miercuri, 29 noiembrie, deputatul UDMR, Csép Éva Andrea, vicepreședintele Organizației de Femei a Uniunii.

Deputatul UDMR din județul Mureș a afirmat în declarația sa politică rostită în plenul Camerei inferioare a Parlamentului: „Organizăm numeroase evenimente în această perioadă în județul Mureș, cu scopul de a conștientiza și sensibiliza publicul cu privire la amploarea acestui fenomen, dar avem nevoie de și mai multă acțiune în acest sens. Avem nevoie de acțiuni din partea instituțiilor statului pentru a găsi răspunsuri la această problemă. Statisticile arată date îngrijorătoare, iar Parlamentul are responsabilitatea de a crea cadrul legislativ necesar pentru combaterea violenței împotriva femeilor”.

Csép Éva Andrea a adăugat că, potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de Comisia Europeană în 2016, 55% dintre românii chestionați consideră că există situații în care "contactul sexual fără consimțământ" este justificat, dar, cu toate acestea, 96% dintre ei cred că violența domestică împotriva femeilor trebuie pedepsită prin lege.

„Parlamentul are o responsabilitate majoră în această privință. Nu este de ajuns să solidarizăm cu victimele. Proiectul de lege privind introducerea prevederilor Convenției de la Istanbul în legislația națională trebuie să se regăsească urgent pe agenda legislativului”, a subliniat deputatul UDMR care a amintit că propunerea de act normativ depusă de Uniune în iunie prevede sancțiuni mai aspre pentru agresori, posibilitatea ca autoritățile competente să emită un ordin de restricție imediată împotriva acestora, respectiv interzicerea accesului făptașului chiar și în locuința comună cu victima. În același timp, amendamentul depus de UDMR prevede că agresorul trebuie să răspundă în fața legii chiar dacă părțile ajung între timp la o înțelegere. „În prezent, dacă părțile implicate decid să se împace, și își asumă în comun această decizie în fața unei instanțe, cercetarea penală încetează”, a conchis vicepreședintele Organizației de Femei a Uniunii.