Csép Éva Andrea: Avem nevoie de o cooperare între partidele politice pentru combaterea violenței împotriva femeilor – strângere de semnături pentru propunerea legislativă a UDMR

27.06.2017 | Camera Deputaţilor

UDMR propune măsuri legislative concrete în vederea combaterii violenței împotriva femeilor, iar campania demarată în luna martie anul curent, de Organizația de Femei a Uniunii are menirea de a conștientiza și sensibiliza opinia publică în legătură cu acest fenomen, precum și de a modifica legislația. Avem nevoie de o cooperare între partidele politice la toate nivelele pentru a contracara acest fenomen. Căutăm parteneri pentru sprijinirea propunerilor de act normativ pe care le-am elaborat, pentru că legislația în vigoare este foarte lacunară în ceea ce privește protecția femeilor agresate și nu este în concordanță cu prevederile Convenției de la Istanbul”, a declarat deputatul UDMR din județul Mureș, Csép Éva Andrea.

În declarația politică susținută, azi, la București, Csép Éva Andrea a atras atenția asupra mai multor cazuri concrete care s-au petrecut in prima parte a anului în județul Mureș, în care femeile au devenit victime violenței în familie, precum și cazuri care s-au soldat cu moartea victimei, iar autoritățile, datorită legislației lacunare și deficiente, nu au avut posibilitatea de a interveni în timp util.

Avem nevoie de sancțiuni mai dure pentru agresori și de o legislație cât se poate de clară în această privință, pentru a asigura o protecție eficientă pentru victime. În același timp, trebuie să includem în legislație, cât mai multe competențe pentru autoritățile care pot interveni în aceste situații. Inițiativa de modificare de legii elaborate de noi prevede ca autoritățile să intervină imediat și să poată emite un ordin de restricție de urgență. În momentul de față ordinul poate fi emis în maxim 72 de ore, timp în care victima poate fi oricând expusă noilor atacuri, pentru că fiecare oră, fiecare minut, secundă contează”, a explicat Csép Éva Andrea,  adăugând  că UDMR a elaborat propuneri pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 conform prevederilor Convenției de la Istanbul, act care a fost ratificat de România, însă prevederile acestuia nu se regăsesc în legislația națională.

Csép Éva Andrea a menționat că UDMR va depune aceste propuneri legislative în ultima săptămână a sesiunii parlamentare curente, amendamente formulate în urma consultărilor cu deputați și senatori ai partidelor politice din Parlamentul României.