15.05.2018 | Camera Deputaţilor

„S-a demonstrat faptul că propunerea legislativă elaborată de UDMR și depusă în iunie anul trecut – prima dintr-o serie de inițiative care au ca scop combaterea fenomenului de violență domestică – soluționează o lacună în reglementarea din acest domeniu, întrucât comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților au decis includerea propunerii Uniunii, aproape în totalitatea ei, în inițiativa Guvernului cu același obiect de reglementare. În urmă cu un an, Organizația de Femei a UDMR a demarat o mișcare datorită căreia acest subiect a devenit unul inevitabil pentru partidele politice și pentru legiuitori. Parlamentul trebuie să ia urgent o decizie pentru adoptarea cadrului legislativ care se dovedește a fi cel mai adecvat și mai eficient din punct de vedere al protecției victimei”, a declarat deputatul UDMR din județul Mureș, Csép Éva Andrea, vicepreședintele Organizației de Femei a Uniunii, după ședința comună a comisiilor pentru egalitatea de șanse și cea juridică a Camerei inferioare a Parlamentului.

Csép Éva Andrea a amintit faptul că, în circuitul parlamentar se află mai multe inițiative legislative care vizează combaterea fenomenului de violență domestică și de violență împotriva femeilor, iar în timpul lucrărilor din comisiile de specialitate legiuitorii au decis, prin consens politic, stabilirea obiectivului de a elabora și a adopta cel mai eficient cadru legislativ pentru combaterea acestor fenomene.

Având în vedere statisticile îngrijorătoare în ceea ce privește abuzul victimelor, Parlamentul are o responsabilitate enormă și trebuie să modifice urgent legile în vigoare pentru a include prevederile Convenției de la Istanbul în legislația națională. UDMR și Organizația de Femei a Uniunii au demarat o serie de acțiuni în vederea combaterii violenței împotriva femeilor: au elaborat un plan de acțiune pentru contracararea acestui fenomen, au realizat o campanie de informare și conștientizare a cetățenilor și au depus primul proiect de modificare legislativă în acest sens, care a fost inclus, astăzi, în inițiativa Guvernului”, a arătat Csép Éva Andrea adăugând că, pe agenda ședinței comune a celor două comisii de specialitate, s-a aflat, astăzi, dezbaterea a trei inițiative legislative: cea elaborată de UDMR, cea a Guvernului, respectiv încă o propunere formulată de un deputat PNL.

Legiuitorul din județul Mureș a mai spus că propunerea UDMR prevedea și măsuri mai aspre pentru sancționarea agresorilor, dar având în vedere faptul că Parlamentul a constituit o comisie specială care va trata propunerile de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, comisia pentru egalitatea de șanse și cea juridică nu au dezbătut, astăzi, propunerile Uniunii care vizau sancționarea agresorilor.

Csép Éva Andrea a mai precizat că, în vederea clarificării aspectelor mult dezbătute din proiectul de lege al Uniunii, care vizau răspunderea penală a agresorilor, grupul UDMR din Camera Deputaților a solicitat un studiu de caz, pentru a vedea care au fost măsurile adoptate în alte state europene atunci când acestea au inclus prevederile Convenției de la Istanbul în legislația lor națională și ce modificări legislative au adoptat în vederea sancționării mai aspre a agresorilor. În acest fel se va putea lua o decizie corectă și informată pentru amendarea legislației din România, bazată pe bunele practici din Europa.

„În ultimul timp subiectul violenței domestice a fost prezent într-o măsură mai accentuată în discursul public și în mass media. Din acest motiv am convingerea că acțiunile Organizației de Femei a UDMR și cele demarate de legiuitorii Uniunii nu au fost în zadar, ci am reușit să conștientizăm publicul cu privire la acest fenomen social important și am reușit să inițiem un proces pentru a soluționa această problemă. Avem nevoie acum de și mai multă acțiune, de consens politic și cooperare între partidele parlamentare, pentru că legislativul are o responsabilitate majoră dat fiind faptul că miza este viața unor femei”, a conchis deputatul UDMR.