Biró Rozália: Comisia pentru politică externă a Camerei Deputaților a formulat o poziție cu privire la modificarea Legii Educației în Ucraina

14.09.2017 | Camera Deputaţilor

Biró Rozália: Comisia pentru politică externă a Camerei Deputaților a formulat o  poziție cu privire la modificarea Legii Educației în Ucraina

Fiecare cetățean al Europei are dreptul de a învăța în limba sa maternă. Este un drept fundamental al omului. Nu putem priva nicio persoană, niciun membru al unei comunități minoritare de acest drept, nici măcar în Ucraina. Din acest motiv, în calitatea mea de președinte al Comisiei, am elaborat un proiect de declarație care a fost adoptat astăzi de Comisia pentru politică externă a Camerei Deputaților vizând urgentarea, prin toate mijloacele diplomatice, a unei soluții liniștitoare a situației generate de recenta adoptare în Rada Supremă a Ucrainei a Legii Educației, eveniment care a trezit o profundă preocupare şi îngrijorare în România. Comisia de specialitate a Parlamentului României urmărește cu îngrijorare și maximă atenție aceste demersuri și adresează un apel pentru soluţionarea cât mai soluţionarea cât mai grabnică a actualei situații, prin acţiune cu bună-credinţă, de modificare a cadrului legislativ, în spiritul cooperării, prin dialog inclusiv şi respectarea strictă a tuturor normelor şi principiilor de drept internaţional, a acordurilor multilaterale şi bilaterale relevante la care Ucraina este parte”, a declarat azi, 13 septembrie, după ședința comisiei de specialitate, deputatul UDMR din județul Bihor, Biró Rozália, președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților.

În declarația formulată Biró Rozália a reiterat faptul că România a fost primul stat membru UE care a ratificat Acordul de asociere UE-Ucraina. „Guvernul ucrainean nu trebuie să uite că Acordul de asociere are implicații economice semnificative și că protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, inclusiv a minorităţii române din Ucraina, care numără peste 400.000 de persoane, este un fundament al construcţiei democratice în spiritul valorilor europene îmbrăţişate de poporul ucrainean”, a spus Biró Rozália, care a adăugat că Ucraina va fi un stat puternic doar dacă va respecta comunitățile naționale de pe teritoriul ei și drepturile tuturor cetățenilor ucraineni.

Declarația solicită implicarea instituției prezidențiale a Ucrainei în soluționarea favorabilă a problemei prin retrimiterea la Rada Supremă a Legii Educaţiei pentru modificare, şi formarea unei delegații din membri ai Parlamentului care se vor deplasa în Ucraina, pentru a iniția un dialog cu instituțiile competente, în scopul soluționării situației conform cu normele europene. Declarația subliniază sprijinul ferm şi constant al României, în cadrul organizațiilor internaționale, pentru demersurile vizând apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană și față de suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa ei”, a subliniat legiuitorul din județul Bihor, Biró Rozália.

Președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților a precizat că declarația adoptată astăzi va fi înaintată de către Comisie plenului Parlamentului României pentru dezbatere și adoptare.