Statutul special

Uniunea Democrată Maghiară din România a adoptat la Congresul său din 25 mai 2013 o hotărâre numităSecuime conștientă, puternică. Textul precizează:

“Răspândirea conceptelor europene și aderarea la Uniunea Europeană au constituit, și în cazul Secuimii, condițiile dezvoltării: obiectivul nostru inițial, faptul că vedem garanția supraviețuirii și dezvoltării comunității noastre în dobândirea unor forme de autonomie similare celor dobândite de comunități naționale europene în minoritate, nu mai pare a fi unul ireal. In acest sens este importantă elaborarea detaliată și adoptarea de către parlament a statutului administrativ viitor al Secuimii, consemnarea problemelor de politici specializate, crearea condițiilor legislative care să garanteze comfortul comunităților române din regiune. Ca cetățeni ai Uniunii Europene considerăm, că obiectivele noastre sunt pe deplin îndreptățite și coincid cu  procesele primordiale care determină soarta Europei unite.

În viitor, vor fi importante campaniile sociale intense organizate pentru sensibilizarea societății majoritare față de acceptarea conceptului și conținutului autonomiei, pentru demolarea preconcepțiilor și imaginilor false atașate de Secuime.”

 

Conform acestei hotărâri lansăm spre dezbatere publică documentul Statul Special al Ținutului Secuiesc din România. Așteptăm opiniile părților interesate prin email la adresa autonomia@udmr.ro, sau prin poștă la adresa 400489 Cluj-Napoca, str. Republicii, nr. 60.

 

Textul poate să fie accesat AICI.

Hírlevél