Prima pagină > Evenimente
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


15.

Cluj Napoca, Hotelului Agape, sala Márton Áron

Organizația de femei a UDMR se întrunește la Cluj

În perioada 14-15 decembrie, la Cluj Napoca, va avea loc cea de a VI-a Conferință a delegaților Organizației de Femei a UDMR.

Ședința delegaților va începe vineri, ora 16.00, în sala Márton Áron a Hotelului Agape, din strada str. Iuliu Maniu, nr.6. În deschiderea lucrărilor va fi prezentat raportul filialelor județene ale Organizației de Femei.  

Sâmbătă, 15 decembrie, de la ora 10.00, președintele UDMR, Kelemen Hunor, va adresa un mesaj de salut Conferinței. După discursurile invitaților, președintele Organizației de Femei a UDMR, Bíró Rozalia, va prezenta raportul activității sale din ultimul an. 

Liderii Organizației de Femei vor susține o conferință de presă sâmbătă, începând cu ora 12.00, în sala Hirschler József a Hotelului Agape, în cadrul căreia vor prezenta activitatea desfășurată în acest an și proiectele de viitor pentru 2019.


8.

Helsinki

UDMR participă la congresul PPE de la Helsinki

Congresul anual al Partidului Popular European va avea loc în perioada 7-8 noiembrie la Helsinki, în Finlanda. Cel mai important punct aflat pe agenda evenimentului este alegerea candidatului la președinția Comisiei Europene. Delegația UDMR este condusă de președintele Kelemen Hunor.

UDMR își propune să folosească cât mai multe posibilități pentru a discuta despre obiectivele comunității maghiare din Transilvania, despre aspectele care vor fi abordate și în campania electorală pentru alegerile europarlamentare.

În cadrul întâlnirilor programate în marja Congresului PPE, reprezentanții Uniunii vor discuta și despre inițiativa cetățenească Minority SafePack și despre scopul acestui demers. Astfel, pentru minoritățile naționale autohtone din Europa este esențial să se creeze un sistem de protecție eficient, la nivel european, care să sprijine și să respecte toți cetățenii Europei care trăiesc și generează valori în UE. Va fi abordată și tema sprijinului acordat agricultorilor și întreprinzătorilor din Transilvania, în vederea realizării investițiilor în domeniul agriculturii, al dezvoltării rurale și infrastructurii din mediul rural, precum și despre toate aspectele care contribuie la creșterea competitivității comunității maghiare din Transilvania, pentru consolidarea unui viitor stabil pe pământul natal.

Evenimentul va debuta marți, 6 noiembrie cu Adunarea Generală a PPE. Lucrările Congresului se vor desfășura în zilele de 7 și 8 noiembrie, urmând ca joi, să fie desemnat prin vot candidatul principal în cursa pentru șefia Comisiei Europene.

Reprezentanții UDMR vor participa la o serie de întâlniri cu lideri europeni, precum Dara Murphy - vicepreședintele PPE, directorul de campanie pentru alegerile europarlamentare din 2019, Marya Gabriel - comisarul european pentru economia digitală și societate, Navracsics Tibor - comisarul european pentru cultură, tineret și sport, Phil Hogan - comisarul european pentru agricultură.

Programul detaliat al Congresului poate fi accesat la adresa: https://helsinki2018.epp.eu/

Persoană de contact pentru relația cu presa: Andrea Hekman (tel. 0721297628)


13.

10:30
Miercurea-Ciuc, P-ța Majláth Gusztáv Károly, nr.1

CRU se întrunește pe 13 octombrie la Miercurea-Ciuc

Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU) se va reuni pe 13 octombrie, ora 10.30 la Miercurea Ciuc, în sala de spectacole a cinematografului din municipiu (P-ța  Majláth Gusztáv Károly, nr.1).

Pe ordinea de zi a reuniunii se află raportul politic al președintelui UDMR, adoptarea deciziilor referitoare la Congresul de anul viitor al Uniunii și pregătirea alegerilor europarlamentare.


6.

9:30
Arad, Str. Episcopiei nr. 32

Programul președintelui UDMR, Kelemen Hunor

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, se va afla la Arad sâmbătă, 6 octombrie, unde va participa la manifestările organizate în memoria celor 13 generali, martiri  ai Revoluției pașoptiste.

Liderul UDMR va susține o conferință de presă împreună cu  Faragó Péter, președintele organizației județene a UDMR Arad, începând cu ora 9:30, la sediul local al Uniunii din str. Episcopiei nr. 32.

La ora 13:00, președintele Kelemen Hunor va rosti un discurs, în cadrul evenimentului organizat la statuia Libertății din Arad.


20.

17:00
Piața din fața Teatrului Maghiar de Stat, Cluj-Napoca

100 de ani de cultură maghiară în Cluj - Expoziția participativă a istoriei culturii maghiare va fi inaugurată luni, în fața Teatrului Maghiar de Stat din Cluj Napoca

Luni, 20 august, ora 17.00 va avea loc la Cluj Napoca lansarea expoziției participative a istoriei culturii maghiare, în piața din fața Teatrului Maghiar de Stat. Cu această ocazie președintele UDMR, Kelemen Hunor va susține un discurs festiv, urmat de Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Maghiare Clujene, Szép Gyula, directorul Operei Maghiare din Cluj Napoca și Tompa Gábor, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. În cadrul evenimentului va fi asigurată traducere simultană în limba română.

Artiștii creează în fiecare zi, însă doar timpul și consumatorul de artă sunt cei care vor da valoare creației. Cine poate spune cu adevărat cât valorează un cuvânt, cine poate evalua grandoarea unei statui, profunzimea unei picturi? Avem nevoie de poezie, de proză, de umor strecurat printre rânduri și în culorile paletei, avem nevoie de dragostea înfiripată în mâinile sculptorului. Această expoziție prezintă ultimii o sută de ani de cultură maghiară din Cluj din perspectiva timpului și privitorului: ne amintește de trecutul care este viu și astăzi, dar care e și prezentul și viitorul nostru. Prezintă modul în care orașul își vede propria creație culturală din ultimii 100 de ani. Vă invităm să participați la această incursiune, să împărtășiți cu noi, cu toți cei interesați frumusețe. Fotografiile cu creațiile care fac parte din istoria artei Clujene (cărți,picturi,desene,sculpturi) sunt așteptate la adresa de mail:programiroda@rmdsz.ro

Împreună dăm viață culturii clujene!

Expoziția face parte din seria de programe inițiate de UDMR cu titlul 1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România, cu ocazia aniversării Centenarului.

 


11.

11.00
Târgu Mureș, în sala mare a Casei Deus Providebit din municipiu (P-ța Trandafirilor nr.61)

Conferință de presă SÂMBĂTĂ, pe tema reînființării Liceului romano-catolic din Târgu Mureș

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, va susține mâine, sâmbătă, 11 august, la ora 11.00 o conferință de presă – în limbile română și maghiară - la Târgu Mureș, în sala mare a Casei Deus Providebit din municipiu (P-ța Trandafirilor nr.61).

Liderul UDMR va informa opinia publică în legătură cu istoricul și contextul reînființării Liceului romano-catolic, dar și despre etapele administrative care trebuie urmate în perioada imediat următoare pentru funcționarea, în mod legal, a acestei instituții de învățământ. 


11.

Dragi colegi! Conferința de presă anunțată pentru astăzi, care urma să fie susținută de președintele UDMR, Kelemen Hunor, la Târgu Mureș, este anulată.

Mulțumim pentru înțelegere!

Biroul de presă al UDMR

 

28.

Subcetate (Natur Air Park)

UDMR și MIERT organizează în perioada 28 iunie – 1 iulie 2018, cea de a II-a ediție a Taberei de vară

Uniunea Democrată Maghiară din România și Conferința Tinerilor Maghiari din România (MIERT) organizează între 28 iunie și 1 iulie, în comuna Subcetate (Natur Air Park), din județul Harghita, cea de a doua ediție a taberei politice pentru angajații din structurile Uniunii, liderii organizațiilor de tineret și tinerii interesați de politică.

Tabăra de pregătire este destinată tinerilor care vor să se implice în politică, vor să înțeleagă ce se află în spatele unei decizii.

Pentru cei peste 150 de participanți vor fi organizate și ateliere individuale de dezvoltare a competențelor, în diferite sectoare ale acestui domeniu.

 

Programul detaliat al evenimentului poate fi accesat la următoarea adresă: http://rmdsz.ro/uploads/fileok/dok/edzotabor%20program%20RO%2006.25..pdf

 

Reprezentanții mass-media sunt așteptați să participe la prezentările din cadrul evenimentului.


14.

11.00
Cluj-Napoca, Universitatea Sapientia, sala Hunyadi Mátyás

Concursul bilingv de istorie culturală Cluj-Napoca 100

Ca parte a seriei de programe derulate în acest an sub numele de „1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România”, UDMR va organiza la Cluj-Napoca în data de 14 iunie, de la ora 11.00 , în sala Hunyadi Mátyás al Universității Sapientia, concursul bilingv de istorie culturală Cluj-Napoca 100. La concurs s-au înscris 14 
echipe ale liceelor cu predare în limba română și maghiară din Cluj-Napoca, ai căror elevi vor prezenta personalități proeminente ale culturii reciproce din ultimul secol. Lucrările vor fi evaluate de un juriu profesionist. Sponsorul 
principal al evenimentului este Fundația Communitas. 

Așteptăm, cu drag, reprezentanții presei la eveniment!


7.

10:45
Palatului Culturii, Târgu Mureș

Patrimoniul cultural – factor de dezvoltare regională și coeziune socială

În programul evenimentului de joi, intitulat Patrimoniul cultural – factor de dezvoltare regională și coeziune socială”, care va avea loc la Târgu Mureș, a intervenit o modificare. La conferința de presă va participa și ministrul educației, Valentin Popa.

La invitația Uniunii Democrate Maghiare din România joi, 7 iunie a.c., va fi prezent la Târgu Mureș, Comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Navracsics Tibor.

Cu această ocazie, în sala mică a Palatului Culturii din Târgu Mureș, va avea loc începând cu ora 10.45, o dezbatere cu tema „Patrimoniul cultural – factor de dezvoltare regională și coeziune socială”. Discuția, la care sunt invitați să participe și reprezentanții mass-media, se va desfășura în limbile română și maghiară.

Gazda evenimentului este președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, iar moderatorul dezbaterii va fi vicepreședintele executiv al UDMR pentru cultură, Hegedüs Csilla. Vor participa: europarlamentarul UDMR, Sógor Csaba, directorul Muzeului Județean Mureș, Soós Zoltán,  directorul Institutului Național a Patrimoniului, Ştefan Bâlici,  directorul Administrației Fondului Cultural Național, Irina Cios,  și directorul de programe al Fundației Transylvania Trust, Furu Árpád.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, comisarul european, Navracsics Tibor și ministrul Educației, Valentin Popa, vor susține o conferință de presă, la finalul dezbaterii, începând cu  ora 12.30.

Participarea la forum este gratuită dar necesită înregistrare prealabilă. Cei interesați sunt rugați ca până miercuri seara, să confirme prezența la eveniment. Înregistrarea se face accesând linkul de mai jos și completarea formularului atașat. 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-bqTHuyYe1ekQQsRk7NTbMasRjwfkPdRHGWCsrpTJZ5YSLg/viewform