Szabó Ödön: Grădinița joacă un rol extrem de important în formarea și dezvoltarea copiilor – UDMR propune ca învățământul preșcolar să devină obligatoriu

Szabó Ödön: Grădinița joacă un rol extrem de important în formarea și dezvoltarea copiilor – UDMR propune ca învățământul preșcolar să devină obligatoriu

Grupul parlamentar al UDMR a elaborat o propunere de modificare legislativă potrivit căreia ultimii doi ani de învățământ preșcolar ar urma să fie cu caracter obligatoriu. ”Legislația în vigoare, care reglementează sistemul de învățământ, nu prevede obligativitatea de a înscrie copiii în învățământul preșcolar, dar pedagogii susțin că acei copii care au frecventat grădinița se descurcă mult mai ușor la școală, în ciclul primar”,a explicat deputatul UDMR, Szabó Ödön motivul pentru care este nevoie de modificarea legilor în vigoare.

Vicepreședintele Comisiei pentru învăţământ al Camerei Deputaților a subliniat: ”Pentru majoritatea copiilor, grădinița este primul loc unde ei pot învăța cum să se comporte într-un grup, unde învață ce înseamnă apartenența la o comunitate și se pot dezvolta prin activități și experiențe comune”.Szabó Ödön a adăugat că UDMR a elaborat proiectul de modificare legislativă având în vedere aceste principii.

Deputatul UDMR a amintit că legislația actuală prevede deja 11 ani de învățământ general obligatoriu – 1 clasă pregătitoare, 4 de școală primară, 4 de școală generală și 2 de liceu – precum și introducerea, până în anul 2020, a obligativității tuturor celor 4 ani de liceu. Prezenta propunere a Uniunii se referă strict la ultimii doi ani de învățământ preșcolar,  la anii de grădiniță – a conchis Szabó Ödön.

Proiectul de amendament a fost depus în Camera Deputaților unde urmează să fie dezbătut în comisiile de specialitate, iar mai apoi în plen. Senatul este for decizional în cazul acestui proiect de lege.

pe aceeași temă

Hírlevél