Reacția deputatului european Csaba Sógor la declarația președintelui Johannis privind situația minorităților

Reacția deputatului european Csaba Sógor la declarația președintelui Johannis privind situația minorităților

Dacă vrem să evaluăm situația unei minorități naționale trebuie să cerem opinia comunității în cauză și nu a șefului statului, un om care a declarat în repetate rânduri că se consideră un Român de origine Germană, a spus Csaba Sógor la ședința plenară de la Bruxelles a Parlamentului European din această săptămână. 

Deputatul european UDMR a vorbit despre declarația președintele României, Klaus Johannis, de la ședința Consiliului Europei după care drepturile minorităților din România sunt tratate în mod exemplar în România.  

Csaba Sógor a adus argumente care arată că situația este totuși diferită, enumerând diverse exemplele de încălcare a drepturilor persoanelor aparținând comunității maghiare din România. „Nu cred că situația minorităților naționale în România este foarte bună atâta timp cât minoritatea Germană enumeră doar câteva mii de persoane față de jumătate de milion, cât era cu doar puțin timp în urmă.  Nu cred că situația minorităților naționale în România este foarte bună atâta timp cât în timpul discuțiilor de aderare la Uniunea Europeană România s-a angajat să adopte un cadru legislativ privind protecția drepturilor minorităților, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici până azi; atâta timp cât folosirea limbii materne și a simbolurilor comunităților minoritare sunt sancționate, iar educația în limba maternă este restricționată. Nu cred că situația este una bună dacă procesul de retrocedare inițiat după 1989 a fost oprit, ba chiar inversat - unele bunuri private care au aparținut comunității maghiare fiind de fapt, renaționalizate; dacă promisiunile făcute în 1918 la Alba Iulia sunt uitate” – a spus Csaba Sógor în PE.  

Concluzionând, deputatul european a arătat: dacă vrem să evaluăm situația unei minorități naționale într-un stat, cea mai bună cale este să cerem opinia comunității naționale în cauză.  

pe aceeași temă

Hírlevél