Cursurile școlii romano-catolice din Târgu-Mureș vor fi reluate în septembrie

Cursurile școlii romano-catolice din Târgu-Mureș vor fi reluate în septembrie

Ministerul Educației a emis joi, 9 august, ordinul prin care este acordată autorizația de funcționare provizorie Liceului romano-catolic din Târgu Mureș. Este o veste bună, deoarece Ministerul Educației a acordat, astfel, personalitate juridică unității de învățământ de stat, care astfel își poate relua activitatea chiar la începutul acestui an școlar.

Prin decizia luată joi, Ministerul Educației a aprobat toate nivelurile de învățământ și specializările existente în structura de școlarizare inițială. Legea și regulamentul prevăd, de asemenea, că administrația locală din Târgu Mureș trebuie să includă, de drept, noua instituție de învățământ în rețeaua școlară.

În zilele următoare UDMR se va întâlni cu reprezentanții Bisericii Romano-Catolice, profesorii liceului și membrii comitetului de părinți. Ulterior, președintele Uniunii, Kelemen Hunor va organiza o conferință de presă pentru informa opinia publică în legătură cu pașii administrativi și procedurile demersurile care urmează să fie aplicate.

După cum se știe, UDMR a încercat să înființeze Liceul romano-catolic din Târgu-Mureș prin procedură legală. Din cauza contestației înaintate la Curtea Constituțională a României (CCR) de partidele de opoziție, Parlamentul nu a reușit să restabilească funcționarea normală, în condiții legale a instituției de învățământ; prin urmare, Uniunea a apelat la Guvern pentru rezolvarea acestui caz. Prin Hotărâre de Guvern au fost modificate mai multe articole de lege discriminatorii și inexacte. Astfel, după  decizia de joi, este posibilă înființarea unităților de învățământ pentru minorități și în situația în care numărul elevilor înscriși în sistemul educațional este mai mic de 300.

Anterior ordinului ministerial emis joi a fost adoptată și o altă hotărâre care prevede ca Liceul Bolyai Farkas din Târgu Mureș să coordoneze procesul de înființare al noii unități de învățământ.

 

 

Biroul de Presă al UDMR

pe aceeași temă

Hírlevél