UDMR: am elaborat un proiect de lege pentru sprijinirea mai eficientă a ONG-urilor

UDMR: am elaborat un proiect de lege pentru sprijinirea mai eficientă a ONG-urilor

"Conform legislației în vigoare, persoanele fizice pot redirecționa 3,5 la sută din impozitul pe venit pentru sprijinirea unui ONG, iar persoanele juridice pot folosi 20 la sută din impozit în acest scop. În realitate, însă, numai o parte din intreprinderi profită de această oportunitate. Prin proiectul nostru de lege, propunem o soluție care să permită firmelor private să redirecționeze retroactiv, pentru ultimii 7 ani, o parte din impozitul achitat, unui ONG,”, a subliniat Miklós Zoltán, deputat UDMR de Covasna, inițiatorul proiectului de act normativ.

Parlamentarul UDMR consideră că, deși legea prevede posibilitatea pentru persoanele juridice să doneze 20 la sută din impozit pentru susținerea unui ONG, foarte puține intreprinderi decid să acționeze în  acest sens. Firmele care plătesc impozit pe profit au alocat aproape jumătate, iar microîntreprinderile au redirecționat abia o cincime din impozit ca sponsorizare pentru ONG-uri, lăsând în fiecare an aproximativ 2 miliarde de lei la bugetul de stat, deși aceste sume ar putea fi redirecționate către ONG-uri.

"Numeroase ONG-uri beneficiază de sprijin de la administrațiile locale, iar existența lor  practic depinde de acea finanțare locală. Ar fi o posibilitate de a reduce din cheltuielile administrațiilor locale dacă o parte din impozitul plătit de persoanele juridice la bugetul de stat să poată fi redirecționat ONG-urilor", a subliniat Miklós Zoltán.

"Dacă reușim să-i convingem pe colegii din Parlament despre importanța propunerii noastre legislative, vom crea posibilitatea pentru companii să sprijine ONG-urile din impozit, nu numai pentru 7 ani înainte, așa cum prevede legea aflată în vigoare. Propunerea noastră este ca după intrarea în vigoare a noii legi, să fie posibilă redirecționarea retroactivă a unei părți din impozit către un ONG, mai întâi pentru 1 an retroactiv, în anul următor pentru 2 ani retroactiv și, astfel, treptat, pentru tot mai mulți ani, până ajungem la nivelul la care firmele să ofere 20% din impozit unui ONG, chiar și retroactiv pentru 7 ani. Este o modalitate la fel de simplă ca în cazul persoanelor fizice, care redirecționează 3,5% din impozitul pe venit”, a detaliat deputatul Miklós Zoltán.

pe aceeași temă

Hírlevél