UDMR: În cadrul reuniunii OSCE am propus ca actele de violență ale militarilor ruși comise în orașele ucrainene să fie încadrate la crime împotriva umanității

UDMR: În cadrul reuniunii OSCE am propus ca actele de violență ale militarilor ruși comise în orașele ucrainene să fie încadrate la crime împotriva umanității

Astăzi, în cadrul reuniunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a fost votat proiectul de rezoluție inițiat și de UDMR, conform căruia acțiunile militare ale Rusiei împotriva populației ucrainene vor fi considerate crime împotriva umanității.

Hajdú Gábor, membru UDMR în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE, deputat în Parlamentului României, a declarat că, inițial, textul rezoluției condamna actele de violență din orașele Bucha și Borodyanka, însă, prin amendamentul depus de UDMR, au fost incluse toate orașele unde s-au comis acte de violență împotriva populației din Ucraina.

”Conform dreptului internațional, atunci când crimele, exterminarea, deportarea sau transferul forțat de populație, pedeapsa cu închisoarea, tortura, formele grave de violență sexuală, persecuția, dispariția forțată a persoanelor, sunt comise pe scară largă împotriva populației civile, sunt definite drept crime împotriva umanității. Aceste acte au fost comise de soldații ruși în multe regiuni din Ucraina. Din acest motiv, am cerut includerea termenului de crimă împotriva umanității în rezoluția OSCE”, a declarat Hajdú Gábor, deputatul UDMR din Harghita.

Totodată, în etapa următoare este foarte important ca, în urma investigațiilor, vinovații să fie identificați și trași la răspundere.

Existe numeroase consecințe directe și indirecte ale războiului demarat de Rusia împotriva Ucrainei, care nu numai că încalcă suveranitatea și independența unei țări, ci încalcă în cel mai grav mod drepturile omului. În ceea ce privește atrocitățile la care a fost supusă o parte a populației, avem datoria de a susține, în mod clar și hotărât, că Rusia a comis și continuă să comită crime împotriva umanității, iar pentru acest lucru cei responsabili trebuie să plătească”, a adăugat legiuitorul UDMR.

Lucrările celei de-a 29-a Adunări Parlamentare a OSCE se desfășoară în perioada 2-6 iulie la Birmingham și se concentrează pe situația conflictului armat din Ucraina.

pe aceeași temă

Hírlevél