Susținem cercetarea și dezvoltarea, susținem pactul Asociației Ad Astra!

Susținem cercetarea și dezvoltarea, susținem pactul Asociației Ad Astra!

România trebuie să decidă: susține cercetarea și dezvoltarea, sau riscă să-și piardă una din valorile sale cele mai importante – elita intelectuală. În lipsa unor măsuri energice, coerente și de lungă durată pentru redresarea cercetării, riscăm ca în loc să avem o economie modernă, bazată pe cunoaștere, dependența noastră de tehnologiile inovative din afara țării să se accentueze, iar într-un viitor foarte apropiat să fim nevoiți să importăm toată expertiza științifică. Din acest motiv Uniunea Democrata Maghiară din România  susține importanța legislației care să  favorizeze cercetarea, dezvoltarea, calitatea și inovația.

UDMR susține inițiativa Asociației Ad Astra, deoarece sistemul actual nu poate gestiona corespunzător nici resursele minime disponibile in momentul de față, Ministerul Educației și Cercetării  nu are o strategie serioasă și bine pusă la punct pentru actualizarea tehnologiei de cercetare, iar cu aceste echipamente învechite nu putem rămâne competitivi în acest domeniu.

„Atunci când ministrul fondurilor europene a vorbit despre proiectele ce pot fi finanțate în domeniul științific în următoarea perioadă de programare, a menționat exclusiv proiectele universităților și institutelor de cercetare din capitală, în timp ce Universitatea Babeș - Bolyai se clasează înaintea celor din capitală în toate clasamentele internaționale. Acest lucru se datorează și faptului că aici se desfășoară activități de cercetare serioase care nu ar trebui să fie puse în pericol. Acesta este unul dintre motivele pentru care susținem inițiativa Ad Astra” - a spus purtătorul de cuvânt al UDMR.

Pactul național pentru cercetare se bazează pe cinci puncte: evaluarea transparentă a performanței științifice a tuturor institutelor de cercetare din țară de către un for științific internațional competent și independent de orice ingerință politică; creșterea progresivă a alocărilor bugetare anuale pentru cercetare și dezvoltare până la 1,5% din PIB în 2025; asigurarea unei scheme de finanțare stimulante, atât la nivelul institutelor de cercetare, cât și la nivelul cercetătorului, bazată pe principii exclusiv meritocratice; creșterea graduală a numărului de cercetători prin încurajarea tinerilor absolvenți să devină cercetători, stimularea revenirii în țară a cercetătorilor din diaspora; asigurarea unei finanțări multianuale și predictibile pentru organizarea competițiilor și a altor evenimente.

Textul petiției poate fi citit AICI.

pe aceeași temă

Hírlevél