Studiu despre decalajele rural-urban, lansat la Palatul Victoria. Consilierul de stat László Borbély: doar 28% din populație are competențe digitale de bază, cea mai mică rată din UE

Studiu despre decalajele rural-urban, lansat la Palatul Victoria. Consilierul de stat László Borbély: doar 28% din populație are competențe digitale de bază, cea mai mică rată din UE

Palatul Victoria a găzduit marți, 19 iulie 2022, conferința de lansare a studiului ”România cu un singur chip” (ediția 2022) realizat de Ambasada Sustenabilității. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.

La eveniment a fost prezent și viceprim-ministrul Kelemen Hunor. ”Studiul arată decalajele existente dintre mediul urban și cel rural, care pot fi reduse prin investiții publice gândite în așa fel încât să le aducă pe acestea la același nivel de dezvoltare. Un stat este bun atunci când condițiile de trai ale oamenilor din mediul rural nu sunt cu nimic mai prejos decât ale oamenilor de la oraș, unde investițiile importante în infrastructură răspund nevoilor cetățenilor și țin tinerii în țară. Pentru o dezvoltare durabilă este nevoie și de o schimbare de mentalitate. Acest lucru nu este posibil fără o educație modernă, competitivă și incluzivă. Proiectele noi din domeniul învățământului pun bazele pentru această educație” – a declarat viceprim-ministrul Kelemen Hunor.

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, consilierul de stat László Borbély, a vorbit în deschiderea conferinței despre necesitatea de a acționa coordonat și a atras atenția asupra unor indicatori îngrijorători pentru dezvoltarea României. ”Datele arată că rata de părăsire timpurie a școlii în România este cea mai mare din Uniunea Europeană iar 1 din 5 tineri nu este încadrat în câmpul muncii și nici nu urmează cursuri. Doar 28% din populație are competențe digitale de bază, cea mai mică rată din UE. Sunt cifre pe care nu le putem ignora. Avem decalaje semnificative între mediul urban și rural pe mai multe domenii iar studiul lansat astăzi ne pune față în față cu situația actuală. Important este că știm de unde începem să construim. Cunoaștem direcția trasată prin Agenda 2030 și țintele sale. Avem Strategia de Dezvoltare a României 2030, avem Planul de Acțiune și suntem toți motivați, atât mediul public cât și cel privat și întreaga societate civilă pentru a consolida o Românie Durabilă” – a declarat László Borbély.

În 17 județe, din țară mai puțin de jumătate dintre copiii din mediul rural au absolvit examenul de Bacalaureat, în 2021. În 2022, pentru mediul rural, situația este similară în 15 județe. Totodată, la nivel național, 1 din 66 de persoane din mediul rural primește ajutor social, de 6 ori mai multe decât în mediul urban. Discrepanțele sunt vizibile și când vorbim despre numărul de șomeri sau despre accesul la servicii medicale. În 18 județe, în mediul rural, 1 din <50 locuitori sunt șomeri, iar în 16 județe din țară, în mediul rural, există un singur medic la peste 2.000 locuitori, adică de peste 11 ori mai puțini decât media națională la oraș. Acestea sunt doar câteva din rezultatele studiului care se regăsește în integralitate pe această platformă.

pe aceeași temă

Hírlevél