Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, propunerea UDMR privind desființarea structurii regionale a ISC

Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, propunerea UDMR privind desființarea structurii regionale a ISC

Nivelul regional al Inspectoratului de Stat în Construcții se desființează conform reformei instituționale propuse de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, și adoptată astăzi de plenul Senatului. ”Propunem instituții publice mai eficiente dar cu un impact bugetar mai mic. Senatul a adoptat astăzi propunerea Ministerului Administrației privind reforma instituțională a ISC. Este o măsură necesară având în vedere că nicio altă instituție din subordinea ministerului nu avea trei niveluri, iar această organizare s-a dovedit a fi ineficientă” – a atras atenția inițiatorul legii, ministrul Cseke Attila.

Acesta a adăugat că va fi păstrat nivelul instituției care se află cel mai aproape de cetățean, cel județean, pentru că majoritatea sarcinilor ISC erau îndeplinite de inspectorii județeni.

Liderul grupului UDMR din Senat, Turos Lóránd, a arătat: ISC are atribuția de a verifica construcțiile, însă multe dintre atribuțiile inspectorilor județeni sunt aceleași cu cele ale inspectorilor regionali, și există o suprapunere și între atribuțiile nivelului regional și cel central. „În urma desființării nivelului regional al ISC vor fi desființate 20 de posturi de conducere și, în total, 160 de funcții, însemnând aproximativ 3 milioane de lei economisiți din bani publici” – a conchis senatorul UDMR.

Conform datelor deținute de minister inspectoratul regional Sud-Est are angajați dar nu și inspector, astfel nu își poate deservii atribuțiile. Totodată, a spus senatorul UDMR, în 2020 un inspector județean din Covasna a avut, în medie, 72,4 lucrări de verificat, în timp ce un inspector regional din aceeași regiune a inspectat doar 25,5 construcții.

 

pe aceeași temă

Hírlevél