Se lansează pagina Prezentul trecut în limba română

Se lansează pagina Prezentul trecut în limba română

Se lansează varianta în limba română a proiectului ”Elmúlt jelen” realizat de Fundația Eurotrans: pagina prezentultrecut.ro prezintă cronologia perioadei comuniste, a revoluției și a anului schimbării de regim, din perspectiva comunității maghiare din România.

Cronologia de pe pagina prezentultrecut.ro conține 154 de evenimente, documentate cu peste 1500 de imagini, realizând o documentare detaliată a evenimentelor începând din 1944 și se termină în 1990, cu primul an liber.

”Cineva a spus odată: geografia ne face vecini, istoria ne face prieteni. Acum 30 de ani a fost un moment important, schimbarea de regim, ceea ce ne arată încă de  atunci: dorința de libertate este ideea care unește comunitățile care trăiesc pe teritoriul României, nu le desparte. Nu putem împărtăși toate momentele petrecute în trecut, de multe ori avem percepții individuale, câteodată ne și confruntăm. Însă acest proiect, ,,Prezentul trecut” a fost realizat din dorința de a crea o bază solidă pentru viitorul comun, unde cu toții contribuim la dezvoltarea comunității, a țării, păstrându-ne în același timp identitatea, cultura noastră” , a declarat Kelemen Hunor, președintele UDMR, organizație parteneră în cadrul acestui proiect.

Pe această pagină, am pus la dispoziția vizitatorilor cele mai importante evenimente din această perioadă, de la euforia revoluției până la evenimentele tragice din martie 1990 din Târgu Mureș, relatând și despre tendințele de stabilizare, dar și despre instabilitatea specifică a perioadei postdecembriste. Similar paginii în limba maghiară, prezentultrecut.ro este o platformă interactivă: vizitatorii pot încărca texte, imagini despre memoriile, trăirile proprii ce fac referire la evenimentele din cronologie.

,,Și comunitatea română trebuie să fie conștientă de faptul că și noi, comunitatea maghiară, am fost și suntem parte organică a istoriei acestei țări. O parte a istoriei care este comună, comunismul sau euforia revoluției, pe care am trăit-o la fel cu toții, români și maghiari. Împreună trebuie să ne punem întrebarea: Ce ne-a oferit până la urmă, această libertate?”, a relatat Nagy Zoltán Levente, președintele Fundației Eurotrans.

Expoziția ,,Prezentul trecut” a ajuns în mai multe orașe din Transilvania: la Cluj-Napoca, Satu Mare, Oradea și Târgu Mureș, unde sute de vizitatori au putut vedea cum era perioada comunistă, au retrăit momentele revoluției și incertitudinile perioadei schimbării de regim.

Scopul redactorilor este ca pagina prezentultrecut.ro să fie una interactivă. Astfel, se vor publica periodic materiale textuale și multimedia. Sperăm ca prin acest proiect să contribuim la apropierea comunității române și maghiare, mai ales a generației care nu a trăit în acea perioadă, ci doar din amintirile părinților își poate forma o imagine.

Proiectul este realizat de Fundația Eurotrans, cu sprijinul Guvernului Ungariei.

pe aceeași temă

Hírlevél