Noi obiective pe cele 12 rute turistice-culturale

Noi obiective pe cele 12 rute turistice-culturale

Noi situri și monumente au fost adăugate celor 12 rute turistice-culturale finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Întrucât nu au fost depuse suficiente proiecte pentru anumite rute în cadrul primului apel, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat un nou apel de proiecte în cadrul Investiției 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Componenta 11 – Turism și cultură.

În cadrul Traseului castrelor romane vor fi restaurate Castrul Roman Arutela din Călimăneşti și Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. În cadrul Rutei culelor va fi restaurată Cula Poenaru din Almăj.

În urma celui de-al doilea apel public lansat de MIPE, încă 44 de obiective vor beneficia de sprijinul necesar pentru o promovare adecvată. 

Ruta culelor – 1 obiectiv promovat
Ruta castelelor – 5 obiective promovate
Traseul gastronomiei tradiționale românești – 2 obiective promovate;
Ruta bisericilor fortificate – 5 obiective promovate;
Ruta bisericilor de lemn – 2 obiective promovate
Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 9 obiective promovate
Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României – 2 obiective promovate
Ruta castrelor romane – 7 obiective promovate
Ruta cetăților – 7 obiective promovate
Ruta satelor cu arhitectură tradițională – 4 obiective promovate

În cadrul componentei Turism și cultură a PNRR vor fi alocate 103 milioane de euro pentru promovarea a peste 300 de locații și renovarea a aproape 225 de monumente. Lista clădirilor și locațiilor care urmează a fi renovate pe cele 12 trasee a fost aprobată printr-un decret comun de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Afacerilor și Turismului, Ministerul Dezvoltării, Administrației Publice și Lucrărilor Publice, precum și Ministerul Culturii.

Scopul proiectului ”România Atractivă”, realizat prin PNRR, este de a îmbunătăți accesibilitatea destinațiilor turistice, calitatea infrastructurii turistice, extinderea ofertei turistice prin valorificarea patrimoniului cultural și natural și prin creșterea calității serviciilor și experiențelor.

Termenul maxim până la care investițiile finanțate prin PNRR pot fi finalizate este de 30 iunie 2026.

 

Detalii.

 

 

 

pe aceeași temă

Hírlevél