Luare de poziție

Luare de poziție

Grupurile parlamentare ale UDMR condamnă ferm și consideră nefondată campania de dezinformare lansată împotriva ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, potrivit căreia ministrul nu asigură protecția parcurilor naționale.

Această afirmație este falsă pentru că, tocmai la propunerea ministrului Tánczos Barna, a fost introdusă și în programul de guvernare pentru anul 2021 prevederea ca 75% din suprafața fiecărui parc național să fie strict protejată, iar proprietarii să fie compensați pentru restricțiile care decurg din această situație.

Având în vedere că anumite părți din zonele parcurilor naționale erau deja strict protejate, propunerea ministrului Tánczos Barna, care ține cont de recomandările internaționale, a fost de a extinde acest nivel de protecție la trei sferturi din suprafața totală, adică la 75%.

Această propunere a fost susținută de coaliție.

Procedurile de extindere a ariilor strict protejate, așa cum sunt prevăzute în programul de guvernare, au fost demarate, având loc, totodată, consultări cu comunitățile locale, cu specialiștii și ONG-urile.

Prin urmare, este de neînțeles de ce a fost nevoie de o campanie de defăimare la sfârșitul lunii septembrie, în condițiile în care lucrările au început mult mai devreme și, totodată, s-a ieșit din impas după o perioadă îndelungată, doar dacă singurul scop nu era de a discredita ministrul.

Exploatarea și prelucrarea lemnului în scop comercial în zonele strict protejate sunt activități interzise proprietarilor, iar conform reglementărilor europene aceștia sunt compensați pentru cantitatea de lemn care nu poate fi prelucrată. Și în acest domeniu s-a făcut un pas important pentru că, după o perioadă îndelungată, în timpul mandatului ministrului Tánczos Barna, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a reușit să plătească toate datoriile, să achite compensațiile la zi, adică pentru prima dată proprietarii de păduri au fost despăgubiți la timp pentru pierderea de venituri din exploatarea pădurii.

Deputații și senatorii UDMR îl asigură pe Tánczos Barna de întreg sprijinul lor și consideră că acesta s-a dovedit a fi un ministru al Mediului cu cele mai multe rezultate din ultimii ani.

De asemenea, parlamentarii Uniunii condamnă propaganda nefondată, neadevărată și tendențioasă îndreptată împotriva ministrului.

Suntem convinși că Tánczos Barna este garanția că angajamentele asumate în programul de guvernare sunt puse în practică, acesta beneficiind, în continuare, de toată încrederea grupurilor parlamentare ale UDMR din Parlament.

pe aceeași temă

Hírlevél