La inițiativa UDMR parlamentul a decis: intervenție imediată în cazul atacurilor urșilor atât în localități, cât și în extravilan

La inițiativa UDMR parlamentul a decis: intervenție imediată în cazul atacurilor urșilor atât în localități, cât și în extravilan

UDMR a fost prima formațiune politică care a și-a asumat și a avut curajul să atragă atenția asupra faptului că, suprapopularea urșilor devine o problemă majoră care afectează oamenii și bunurile lor, iar această problemă necesită o rezolvare imediată și legală. Astfel, la propunerea ministrului mediului Tánczos Barna, guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență în luna iulie, care permite intervenția imediată pentru combaterea atacurilor de urs brun în intravilanul localităților. La inițiativa grupului UDMR proiectul de lege a fost modificat în Parlament, astfel încât intervenția imediată să fie posibilă și în extravilan – au declarat deputații grupului UDMR la dezbaterea proiectului de lege din Parlament. Poziția Uniunii a fost prezentată în plenul Camerei Deputaților de Könczei Csaba și Kolcsár Károly, deputați UDMR.

Könczei Csaba, deputatul UDMR de Covasna a declarat în ședința de plen, că ”în vremuri excepționale trebuie să luăm decizii excepționale. Prin proiectul de lege adoptat astăzi vom putea salva mai multe vieți omenești, dar pe termen lung este necesară finalizarea proiectelor lansate de ministrul mediului Tánczos Barna, prin care se va număra populația de urs brun în România. Numai în acest fel se pot pune bazele unui management durabil al speciei.”

Könczei Csaba a subliniat că, în timp ce în 2016 au fost înregistrate 200 de apeluri la serviciul unic de urgență, în 2020 acest număr a crescut la 1.800 de apeluri, iar în primele 5 luni ale acestui an, peste o mie de persoane au sunat la serviciul unic de urgență 112 pentru a raporta pericolul unui atac de urs brun. 

La dezbaterea proiectului de lege Kolcsár Károly, deputatul UDMR de Mureș a declarat: ”consider că viața oamenilor este presus de orice, tocmai din acest motiv grupul UDMR a elaborat articolul de lege, care permite intervenția imediată pentru combaterea atacurilor de urs brun și în extravilanul localităților.”

Legea adoptată azi cu amendamentele admise va intra în vigoare după ce va fi promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.

pe aceeași temă

Hírlevél