Discursul lui Csoma Botond rostită la ședința solemnă parlamentară cu ocazia aniversării a 15 ani de la aderarea României la UE

Discursul lui Csoma Botond rostită la ședința solemnă parlamentară cu ocazia aniversării a 15 ani de la aderarea României la UE

Astăzi a avut loc ședința solemnă comună a Camerei Deputaților și a Senatului consacrată aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. La eveniment a participat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian. În cadrul plenului reunit, liderul grupului UDMR, Csoma Botond, a luat cuvântul.

 

Doamenelor si domnulor Stimați colegi!

 

S-au împlinit 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. După 1990, intrarea în Alianța Nord-Atlantică și aderarea la Uniunea Europeană au fost obiectivele esențiale ale țării noastre.

Aderarea la Uniunea Europeană a însemnat pentru România recunoaștere dincolo de granițele estului, un pas important pe drumul unei dezvoltări durabile și deschiderea spre un nou model social, spre noi perspective în beneficiul tuturor cetățenilor acestei țări.

Au trecut 15  ani în care am fost martorii unor transformări majore. Au fost 15 ani de dezvoltare și de consolidare a democrației dar au existat și puncte nevralgice, de exemplu drepturile minorităților naționale.

Cel mai mare avantaj al aderării au fost fondurile europene, menite să contribuie la dezvoltarea țării și la recuperarea decalajelor față de statele cu vechime ale Uniunii, însă România nu a reușit întotdeauna să atragă toate sumele alocate de Bruxelles, situându-se pe ultimele locuri între țările Uniunii la acest capitol.

Un alt avantaj al cetățenilor din România este libera circulație în spațiul UE, dar, în același timp, acest fapt a însemnat și plecarea a milioane de cetățeni români să lucreze în alte țări europene.

Ca orice membru al Uniunii Europene,  România are drepturi, dar și obligații față de toți cetățenii ei, însă nu întotdeauna au fost respectate aceste obligații asumate.

România încă așteaptă intrarea în spațiul Schengen, deziderat care, în acest moment, se situează la nivelul de promisiuni.

Cu toate acestea, însă, după 15 ani, România susține ferm că nu există alternativă la această Uniune politică și economică. Însă totul evoluează și într-o direcție pentru care și noi, cetățenii țărilor membre, suntem responsabili. De aceea, când vorbim despre viitorul Uniunii Europene, este nevoie de un dialog amplu și de implicare.

Trăim vremuri complicate. Pandemia de coronavirus ne-a afectat grav,  ne-a dat multe lecții, însă datoria noastră este să învățăm din faptul că Uniunea Europeană, țările membre, nu au fost  suficient de pregătite și nu am avut un răspuns prompt în fața acestei situații fără precedent.

Trebuie să învățăm din lecțiile trecutului cu privire la istoria și dezvoltarea Uniunii Europene. În fața provocărilor vechi și noi, pe baza unor valori democratice solide și libertăți comune, Uniunea Europeană trebuie să sprijine statele membre acolo unde este nevoie și cât este nevoie, cu delimitarea clară a competențelor exercitate în comun și a competențelor ce revin fiecărui stat membru.

Cooperarea statelor membre ale UE trebuie să rămână una pragmatică, orientată spre dezvoltarea comună a societăților noastre și întărirea poziției Uniunii pe scena globală.

Poate ne-am fi descurcat mult mai bine pe plan global dacă am fi avut o politică externă bine coagulată. Și poate am fi putut să evităm o serie de pericole dacă am avea o armată europeană de anvergură.

UDMR salută președinția franceză la Consiliul Uniunii Europene, și în special eforturile depuse de către Franța în vederea consolidării și dezvoltării proiectului armatei europene, proiect dificil, dar necesar.

 

Stimați colegi!

Sunt câteva lecții pe care trebuie să le învățăm, avem nevoie de o colaborare mai strânsă între actorii politici, atât pe plan intern cât și în cadrul forului comunitar.

Da, într-adevăr, este mult mai ușor să explici ce nu este Uniunea Europeană, decât ceea ce ea este. Fostul președinte al Comisiei Europene, Jacques Delors a denumit-o „obiect politic neidentificat.” Avem deci în față o construcție originală, fără precedent și fără corespondent în lume. UE trece dincolo de cadrul de concepte politice tradiționale. Este o valoare unică, iar noi, ce îi suntem cetățeni trebuie să o apreciem și ne străduim să o dezvoltăm.

Ca stat membru al UE, trebuie să putem asigura calitatea vieții cetățenilor noștri și, în acest sens, trebuie să ne asigurăm că deținem suficientă putere economică, strategii care să fie concretizate în planuri de acțiune cu termene clare. Astfel, rolul actorilor economici este foarte important și adăugând politici sociale viabile și strategii de dezvoltare durabilă, implementarea responsabilă a acestora, cu siguranță se vor înregistra rezultate. Iar rezultatele se măsoară în siguranța, bunăstarea și nivelul de trai al cetățenilor noștri și, în același timp, putem asigura un viitor sigur generațiilor următoare.

Acum, când tendințele extremiste se accentuează, iar la frontiera estică a Uniunii sunt încercări de a declanșa un conflict armat, este nevoie de mai multă unitate și de dialog.

În ceea ce privește creșterea tot mai vizibilă a partidelor  de extremă dreapta, trebuie să ne punem câteva întrebări: care sunt motivele pentru care oamenii sunt deschiși la asemenea retorici? Unde a greșit Uniunea Europeană? Este departe de cetățeni, pare netransparentă?

Unde am greșit noi politicienii?

Cred că trebuie să găsim răspunsuri concludente.

România și-a exprimat ferm poziția în regiune prin susținerea unei Uniuni Europene stabile atât din punct de vedere economic cât și geopolitic.

Uniunea Europeană reprezintă o valoare unică, iar noi, cetățenii săi, avem datoria să o păstrăm și să contribuim la dezvoltarea ei. Avem datoria morală să o apărăm, ca să nu cadă pradă celor ce vor să o distrugă, deși susțin altceva.

Însă toate acestea nu înseamnă că nu ne putem strădui să îmbunătățim Uniunea noastră. Și noi, cetățenii europeni ne dorim o Uniune Europeană tot mai perfectă, mai apropiată de cetățeni, mai implicată în viața noastră cotidiană.

România, prin obligațiile asumate odată cu aderarea la UE acum 15 ani, își propune să contribuie la consolidarea acestei construcții europene și să contribuie la protejarea în fața tuturor pericolelor care apar. O putem face, noi, cetățenii, noi, decidenții responsabili, noi, europenii.

Vă mulțumesc!

 

 

pe aceeași temă

Hírlevél