Comisia Europeană a apreciat proiectul România Atractivă

Comisia Europeană a apreciat proiectul România Atractivă

„Am prezentat astăzi Comisiei Europene cel mai mare proiect de valorificare a patrimoniului cultural din România. Apreciem deschiderea experților Comisiei vizavi de Proiectul România Atractivă, și suntem optimiști că acest lucru  ne va aduce cu un pas mai aproape de aprobarea celor 400 de milioane de euro ce vor putea fi alocate pentru implementarea unor proiecte de  turism cultural și punerea în valoare a  patrimoniului cultural și natural din toată România. Mai avem mult de lucru la acest proiect, și mulțumim pentru ajutor și sprijin Comisiei” – a dat vestea cea bună Hegedüs Csilla, secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Proiectul elaborat include 14 rute turistice: ruta culturală a opresiunii și conflictelor, ruta mocănițelor, ruta muzeelor tehnice, ruta castelelor, ruta bisericilor fortificate, ruta bisericilor de lemn, ruta culelor, ruta mănăstirilor din Moldova, ruta curiilor din Transilvania, ruta băilor populare balneare, ruta Sfântului Ladislau, ruta Limesului din România, ruta gastronomiei tradiționale și ruta vinului.

„Dezvoltarea acestor trasee culturale este o parte importantă a dezvoltării turismului. Datorită acestora, pot fi create noi locuri de muncă, în special pentru tineri și se creează totodată și o piață pentru produsele locale. În plus, o parte importantă a proiectului este formarea de personal responsabil pentru primirea și managementul turiștilor”-  a detaliat secretarul de stat. Hegedüs a adăugat că planul cuprinde și o componentă digitală pentru a asigura accesul la aceste valori în mediul online.

Mai este mult de lucru, deoarece pe baza sugestiilor comisiei vor trebui făcute câteva modificări, dar odată ce guvernul adoptă documentul PNRR-ului după negocierile oficiale cu Comisia Europeană, următorii pași vor include elaborarea unei strategii pentru turismul cultural în România și organizarea unui grup de lucru care să decidă exact ce valori vor fi incluse în fiecare traseu în parte.

pe aceeași temă

Hírlevél