UDMR se înţelege cu PNL mai bine decât se aşteaptă unii!

UDMR se înţelege cu PNL mai bine decât se aşteaptă unii!

Preşedintele UDMR dezvăluie, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru „Evenimentul zilei”, care sunt planurile şi obiectivele Uniunii pentru alegerile locale. Totodată, el tratează problematica unei eventuale alianţe post-electorale. Potrivit lui Kelemen Hunor, UDMR se situează mai aproape de PNL, neavând o agendă comună cu PSD-ul lui Liviu Dragnea.

- Ați dat termen organizațiilor județene să caute candidați pentru alegerile locale până pe 17 aprilie. Nu credeți că este cam târziu?

- Nu, nu este târziu. Ne încadrăm foarte bine în timp fiindcă, în majoritatea localităților, candidații UDMR se cunosc deja. Noi am demarat, încă de la începutul anului, o serie de prealegeri interne pentru a ne desemna candidații, este un exercițiu mai vechi al UDMR care funcționează excelent de două decenii. Organizațiile locale decid forma în care vor să-și aleagă candidații și știu foarte bine că aceste prealegeri sunt o garanție în plus că cei desemnați vor avea, întradevăr, susținere populară. 

- Credeți că vă veți recâștiga toate primăriile pe care le aveți acum? Câte credeți că veți câștiga în total? Care este orașul în care aveți primar de la UDMR acum și aveți emoții că va fi învins?

- Sperăm că vom păstra același număr de primari ca în 2012, undeva în jur de două sute, și, desigur, aspirăm și la noi reușite, lucru care mi se pare firesc pentru orice formațiune politică. Emoțiile nu înlocuiesc munca asiduă, ca atare noi mizăm mai degrabă pe o activitate continuă și candidați pregătiți, mai puțin pe noroc.

- Ați declarat că nu veți face alianțe pre-electorale în 2016 mai ales pentru că pragul electoral ar sări, în acest caz, la 8%. Dar, în contextul actual, cu cine ați face o alianță postelectorală?

- În cadrul comunității maghiare noi am ajuns la o înțelegere strategică deosebit de bună cu Partidul Civic Maghiar, cu care am stabilit regulile colaborării și cele conform cărora vom concura în anumite localități. În ceea ce privește partidele românești, îngăduiți-mi să nu fac pariuri înainte de vreme. Despre alianțe post-electorale vom vorbi abia după alegeri. Pentru că acestea se fac pe anumite proiecte comune și nu pe ochi frumoși sau pe simpatii.

- Cum vă mai înțelegeți cu liberalii? Ați avut puncte de vedere diferite cu privire la alegerea primarilor în două tururi... Aţi primit indicaţii de la PPE privitoare la o strânsă colaborare cu PNL (membru al aceleaşi familii politice europene)?

- Ne înțelegem mult mai bine decât se așteaptă unii. Întradevăr, suntem pe poziții diferite în privința legislației alegerilor locale, dar acest lucru nu mai are însemnătate din moment ce subiectul este închis. UDMR este și a fost deschisă tot timpul la dialog, la căutarea unor puncte comune. Da, PNL și UDMR fac parte acum din aceeași familie politică la nivel european. Dar noi nu răspundem la indicații venite de afară și nici nu am primit așa ceva vreodată. Evident, recomandările la nivel european sunt în favoarea colaborării între formațiunile care fac parte din aceeași familie politică.

- După ieşirea UDMR de la guvernare, s-a vorbit intens despre o colaborare UDMR-PNL. Vă deranjează că liberalii vă contracandidează la nişte primării importante din Ardeal, care, de regulă, erau câştigate de UDMR?

- Ar fi un semn de imaturitate dacă, după 26 de ani de politică, ne-ar deranja formațiunile care ne concurează. Mi se pare evident că va câștiga cel mai bun. Sper, însă, că va fi o competiție a programelor, a candidaților care încearcă să câștige încrederea electoratului.

- Dar cu pesediștii ce relații mai aveți? Cum vedeți PSD-ul condus de Liviu Dragnea?

- Nu pare că am avea subiecte comune, fiecare cu agenda lui. Și este foarte sănătos așa...

- Dacă Dacian Cioloș va fi numit din nou premier (independent) după alegerile parlamentare din toamnă în fruntea unui Executiv politic, UDMR ar fi interesat să intre într-un astfel de Cabinet?

- Nu pot intra în speculații despre ce vom face după parlamentare. Aceste aspecte le vom discuta numai după alegerile din noiembrie. Toate opțiunile noastre privind guvernarea depind de oferta către alegătorii noștri, iar prin eventualul nostru accept dorim păstrarea și întărirea încrederii electoratului UDMR.

- Mai candidați pentru un mandat de parlamentar? Câte fotolii de deputați și senatori vă așteptați să obțineți în viitorul Parlament?

- Dorim să aducem oameni noi pe aceste poziții. Avem datoria de a asigura un instrument politic puternic în folosul comunității, din această cauză este importantă prezența noastră în legislativ, din care intenționez să fac parte și în cele ce urmează, în calitate de deputat de Harghita.

„Nu sunt de acord cu retragerea Ordinului lui Tokes”

- Ați declarat că nu sunteți de acord cu faptul că președintele Klaus Iohannis i-a retras Ordinul „Steaua României” lui László Tokés, că nu există vreun motiv pentru care să îi fie retras acest merit. I-ați transmis președintelui Klaus Iohannis părerea dumneavoastră?

- Poziția mea pe această temă a fost exprimată în spațiul public și este accesibilă pentru absolut toată lumea, în două limbi. Am spus – înainte de toate – că lui Tokés László i-a fost acordată distincția de onoare „Steaua României”, pentru rolul pe care l-a avut în Revoluția din Decembrie 1989. Cred că nu poate exista niciun motiv pentru care să îi fie retras acest merit. Nimeni nu poate pune sub semnul îndoielii, că valoarea faptelor eroice de la acea dată rămâne neschimbată pentru societatea noastră și după 26 de ani, și că istoria noastră comună nu poate fi rescrisă sau reformulată în fiecare zi. Din aceste considerente nu sunt de acord cu retragerea ordinului de merit. De fapt, opinia mea este neschimbată din 2013, când a fost propusă retragerea acestei distincții.

Orașele cu miză

- Ce candidat pregătiţi pentru Primăria Târgu Mureş? Dar pentru Primăria Satu Mare? Până în 2012, partidele româneşti nu mai reuşiseră să câştige Satu Mare de un deceniu...

- Sunt două orașe ale căror edili nu fac tocmai treabă bună. Ca să fiu politicos, ambii se situează extrem de departe de tipul conducătorului ideal al urbei și niciunul dintre ei nu pare să conștientizeze faptul că orașul pe care îl conduce are o populație maghiară însemnată, cu anumite necesități specifice, cum ar fi bilingvismul, spre exemplu. Nu vi se pare logic faptul că UDMR are responsabilitatea să caute alternativă la acești primari? Da, am pregătit câte un candidat bun cu un program viabil pentru fiecare dintre aceste orașe și sperăm că ei vor câștiga încrederea oamenilor.

www.evz.ro

pe aceeași temă

Hírlevél